NordNews
Avem ce spune

DOC// Moldova trebuie să-i plătească lui Platon, care a fost sfătuit de Nagacevschi, 59 de milioane de dolari

Republica Moldova riscă să piardă 59 de milioane de dolari în dosarul „Energoalias”, companie ucraineană în spatele căreia ar sta controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Avocații americani de la compania succesoare a „Energoalias” încearcă să stoarcă banii de la Guvernul Republicii Moldova. Un rol important în această poveste l-a jucat și actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, pe atunci avocat.

Epopeea litigiilor „Energoalians” împotriva Republicii Moldova a început încă la sfârșitul anilor ’90. În 2001, o judecătorie de la Kiev a emis o hotărâre privind recuperarea de la două companii moldovenești, inclusiv „Red-Nord”, a unei datorii de 1,1 milioane de dolari.

Au urmat litigii care au durat ani de zile. Instanțele de judecată din Moldova au luat decizii finale, iar firma lui Platon nu și-a mai încasat banii.

În 2010, Platon, însă, decide să meargă mai departe, și anume la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De această dată, în joc intră promițătorul avocat Fadei Nagacevschi. El semnează un contract cu „Energoalians” pentru prestarea de servicii juridice pentru o taxă bine stabilită – 100 de euro pentru o oră. În numele clientului, semnătura pe contract este pusă de administratorul companiei, Igor Sokolov.

În scurt timp, Nagacevschi depune o cerere la CtEDO. În anexa la contract, el a stabilit foarte clar onorariul, în cazul obținerii câștigului de cauză – 20% din valoarea sumei adjudecate, inclusiv penalitățile și alte costuri. Conform documentelor care au intrat în posesia noastră, compania îi datora avocatului suma de 1,2 milioane de dolari.

Totuși, Fadei Nagacevschi nu și-a mai primit onorariul râvnit. CtEDO a respins cererea din motive formale, lăsând reclamanților dreptul de a depune repetat o cerere. Răbdarea lui Platon, însă, crăpa. Atunci, istețul avocat Nagacevschi decide să aleagă o altă cale. Îl sfătuiește pe Platon să meargă într-o instanță de arbitraj, întrucât un al doilea apel la CtEDO ar dura prea mult.

În octombrie 2013, Curtea de Arbitraj s-a reunit ad-hoc, la Paris, și a decis să recupereze din Republica Moldova aproximativ 35 de milioane de dolari, în favoarea „Energoalians”. În toamna anului 2019, o instanță de judecată americană recunoaște hotărârea arbitrală și o aplică pe teritoriul Statelor Unite. Între timp, suma se ridică la 59 de milioane de dolari, iar dreptul de a revendica datoria este transferat către compania „Stilex”, înregistrată în regiunea Zaporojie, Ucraina.

Așa cum era de așteptat, această decizie a provocat o reacție dură în țara noastră. Ministrul de atunci al Justiției Olesea Stamate considera cererea de întoarcere a datoriei „o schemă frauduloasă de a sustrage bani din bugetul de stat”. Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a fost cu mult mai rezervat în declarații. Când Veaceslav Platon a fost eliberat, a declarat doar că nu are dubii în privința deciziei procurorului general. Iar despre participarea sa în acest dosar de rezonanță a tăcut chitic.

Acum este clar de ce Platon a fost eliberat și practic se bucură de imunitate în preluarea companiei de asigurări „Moldasig”. Nu este exclus că atacurile din partea lui Platon vor continua, întrucât, sub umbrela lui Nagacevschi și Stoianoglo, acesta folosește aceste nume și îi amenință pe membrii Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

 

Contractul cu N by Vitalie Hadei

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata