NordNews
Avem ce spune

DOC/ Prima instanță, de partea lui Vladislav Clima: Decretul emis de Sandu prin care a fost revocat din funcția de președinte al Curții de Apel, anulat

Vladislav Clima revine în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, Alexei Paniș, a anulat decretul emis de președinta țării, Maia Sandu, prin care l-a revocat din funcție, scrie replicamedia.md

„Se anulează Decretul Președintelui Republicii Moldova cu nr.104-IX, emis la 28 mai 2021 „privind revocarea Decretului Președintelui Republicii Moldova nr.1747-VIII din 2 septembrie 2020”, precum și decizia de respingere a cererii prealabile, cu nr.2/2-06-231 din 25 iunie 2021.

Ca efect al admiterii acțiunii reclamantului, ultimul se consideră repus în funcția administrativă deținută până la emiterea decretului anulat, având în vedere caracterul executoriu al hotărârii în cauză”, se arată în decizia primei instanțe.

Hotărârea a fost emisă astăzi, 31 decembrie, și poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 (treizeci) de zile de la momentul pronunțării dispozitivului.

Amintim că, președinta statului a anulat vineri, 28 mai, decretul fostului președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, judecătorul Vladislav Clima a trimis cerere prealabilă în adresa administrației prezidențiale, prin care a cerut verificarea legalității actului prin care a fost revocat din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău și anularea în totalitate a acestuia ca fiind ilegal de către șefa statului, Maia Sandu.
Vladislav Clima deține funcția de judecător din anul 2006, fiind angajat la Judecătoria Ciocana. În luna februarie 2017, în urma unui decret semnat de ex-președintele Igor Dodon, este promovat în funcția de judecător la CA Chișinău. Clima este judecătorul care a suspendat Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la suspendarea din funcție a judecătorului Sternioală Oleg. Aceasta ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata