NordNews
Avem ce spune

DOC | Procesul de judecată dintre fostul șef al SPPS, Iaroslav Martin, și președinta Maia Sandu: când va fi următoarea ședință

O nouă ședință de judecată dintre fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Iaroslav Martin, și președinta R. Moldova, Maia Sandu, este programată pentru începutul lunii noiembrie, după ce ședința precedentă a fost contramandată.

În cererea de chemare în judecată, Iaroslav Martin solicită anularea decretului în baza căruia, pe 30 decembrie 2020, a fost demis din funcția de director al SPPS, scrie zdg.md.

Procesul de judecată dintre Iaroslav Martin și președinta R. Moldova, Maia Sandu, se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Ședința, care ar urma să se desfășoare pe data de 4 noiembrie curent, este programată la ora 14:15.

Ședința de judecată dintre fostul șef al SPPS Iaroslav Martin și președinta R. Moldova, Maia Sandu, care urma să aibă loc pe 29 septembrie curent, a fost amânată. Purtătoarea de cuvânt a Președinției Liliana Anghel a spus atunci pentru Ziarul de Gardă că reprezentantul instituției prezidențiale s-a prezentat la ședință, însă a fost anunțat despre amânarea acesteia. Tot atunci, grefiera magistratului Victor Sîrbu ne-a comunicat faptul că nu ne poate spune din ce motiv ședința a fost amânată.

„La noi, numai părțile au dreptul să ia cunoștință nemijlocit cu ceea ce se petrece în ședință. Nu sunt în drept să vă comunic motivul amânării. Dumneavoastră nu sunteți parte pe acest dosar”, a declarat grefiera judecătorului care instrumentează dosarul.

Fostul șef al SPPS Iaroslav Martin a acționat-o în judecată pe președinta R. Moldova. Acesta solicită anularea decretului în baza căruia, pe 30 decembrie 2020, a fost demis din funcția de director al SPPS. Anterior, consiliera pentru comunicare din aparatul președintei R. Moldova, Sorina Ștefîrță, a comunicat pentru ZdG că instituția prezidențială a recepționat cererea de chemare în judecată și va urma toate procedurile legale.

Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin, dar și lui Petru Corduneanu, gradul special de general-maior al SPPS.

Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.

În luna mai curent, ZdG a scris despre faptul că după ce a fost demis din funcția de director al SPPS, Iaroslav Martin a acționat SPPS în judecată și a solicitat ca instituția pe care a condus-o să-i restituie suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.

În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin a solicitat încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata