NordNews
Avem ce spune

DOC // „Publicitate prin telefon”. Cumnatul lui Ion Ceban, implicat în chestionarea alegătorilor în favoarea lui Igor Dodon

Apelurile telefonice, prin care cetățenii sunt întrebați dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală pentru prezidențialele din 1 noiembrie, sunt efectuate de compania unui fost purtător de cuvânt al lui Igor Dodon, tot el cumnatul primarului de Chișinău, Ion Ceban. Serviciile au fost denumite, în raportul financiar depus de Dodon la Comisia Electorală Centrală (CEC) drept „publicitate prin telefon” și au costat 36.000 de lei.

Deși cei care telefonează alegătorii spun că sunt parte a unui oarecare Centru de investigare a opiniei publice, Ziarul de Gardă a constatat că, de fapt, nu este vorba de sondaje, ci de „publicitate prin telefon” și o recunoaște chiar staff-ul electoral al lui Igor Dodon.

În raportul financiar depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), la 16 octombrie, Dodon a declarat cheltuieli de 36.000 de lei pentru servicii de „publicitate prin telefon”. Aceste servicii au fost prestate de Viatel SRL, companie fondată de cumnatul edilului socialist al Capitalei, Ion Ceban.

Raport financiar. Igor Dodon

Viatel SRL este administrată de Olga Bogaţcaia, iar în calitate de fondator figurează compania „PFB Collection” SRL.

Conform extrasului companiei din Registrul de Stat, administratorul „PFB Collection” SRL este Victor Țaulean. Acesta deține și o cotă de 5% din companie. Ziarul de Gardă a scris anterior că Ţaulean, cumnatul lui Ion Ceban, consilier municipal din partea PSRM și fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon, apare în lista asociaților mai multor companii în R. Moldova și deține companii de colectare a datoriilor la Bucureşti şi la Moscova.

Compania „Viatel” SRL este un  proiect în cadrul „PFB Collection” SRL, creată în 2011. În anul 2012, a fost înființat Centrul de apel externalizat Viatel – prestarea serviciilor de atragere a clienților pentru cea mai mare companie de telecomunicații din Republica Moldova. „PFB Consulting” SRL deține în cadrul companiei o cotă de 100%.

Mai mulți oameni au raportat că în ultimele zile au fost chestionați telefonic de indivizi, care susțin că fac parte din Centrul de investigare a opiniei publice. Aceștia nu prezintă date despre scopul chestionării sau cine finanțează sondajul, în schimb întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”.

Întrebările adresate 

  1. Sunteți la curent că pe 1 noiembrie vor avea loc alegeri?
  2. Veți participa la ele?
  3. Îl veți susține pe președintele actual al Republicii Moldova Igor Dodon?
  4. Știți că, conform sondajelor efectuate între cetățenii țării președinții țării Igor Dodon este mult în frunte cu o marjă largă față de alții candidați?
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata