NordNews
Avem ce spune

DOC// Șeful IP Bălți iese la rampă: „Suntem arestați ilegal. Dosarele sunt fabricate la comanda lui Platon”

Șeful Inspectoratului de Poliție (IP) Bălți, Valeriu Cojocaru, fostul șef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) iese la rampă. Acesta susține că măsurile speciale de investigații și secretul de stat, este utilizat în mod abuziv de procurorii PCCOCS în procesul îndeplinirii unei comenzi de răfuială cu organele de drept din partea lui Veaceslav Platon.

Scrisoare deschisă by Nicolai Coşeru on Scribd


Într-o scrisoare expediată către mai multe instituții media din țară, Cojocaru scrie că împreună cu alți colegi de serviciu este arestat ilegal în cadrul unor dosare fabricate la comanda lui Veaceslav Platon.

“Suntem arestați ilegal, în cadrul unor dosare fabricate la comanda lui Veaceslav Platon, pentru ai asigura ultimului argumente temeinice în scopul solicitării azilului politic. Subdiviziunea pe care am condus-o, adică Direcția 5, pe timpul activității sale, a constatat infracțiuni comise de Platon, care ulterior au fost expediate de către organul de urmărire penală în instanța de jduecată. Scopul adresării mele nu urmărește scopul de a fi cumva compătimiți sau ajutați pentru a scăpa de răspundere, dispunem de suficiente capacități și aptitudini de a demonstra falsul încriminat de procurori”, a scris Valeriu Cojocaru.

Șeful IP Bălți menționează că în cadrul acestor dosare fabricate la comanda lui Platon, procurorii încalcă flagrant legea.

“Procurorii, cu ajutorul unor angajați din cadrul SIS (subdiviziune responsabilă de întregul sistem de protecție a secretului de stat), în lipsa unor decizii de desecretizare prevăzute de lege, în cadrul acestor dosare fabricate, prin acțiuni publice solicită de la diferite autorități publice informații despre colaboratorii confidențiali, identitatea cărora este protejată de stat.

Aceste acțiuni criminale, abuzive, incompetente a procurorilor din cadrul PCCOCS, crează un precedent periculos pentru activitatea specială de investigații petrecută de autoritățile statului , care ulterior poate fi folosit de diferite persoane certate cu legea, grupări criminale în detrimentul securității statului, a ordinii de drept. Se atentează la viața, sănătatea, integritatea persoanelor care colaborează confidențial cu organele de drept”, se mai menționează în scrisoare.

Valeriu Cojocaru consideră că acest precedent este unul periculos și poate fi stopat numai prin implicarea ofițerilor operativi.

“În cariera mea de 20 de ani în serviciile operative nu am m-ai întâlnit asemenea precedent periculos și bătaie de joc de serviciile operative, de ofițerii operative care își consacră viața și timpul lor liber descoperii infracțiunilor”, a conchis șeful IP Bălți.

Amintim că, șeful Inspectoratului de Poliție al mun. Bălți, Valeriu Cojocaru, inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, și președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost reținuți de angajații Serviciului Informații și Securitate, dar și de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, la începutul lunii iulie curent. Aceștia sunt vizați într-un dosar care viza activitatea fostei Direcții nr. 5 a MAI, fiind cercetați prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Aproximativ o lună mai târziu, în același dosar a fost arestat și fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, care potrivit PCCOCS, este bănuit că ar fi comis anumite fapte infracționale în perioada în care era șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP).

După reținere, pe pagina de Facebook a lui Alexandru Pînzari a fost postat un mesaj, prin intermediul familiei sale, în care el spune că răspunde de fiecare acțiune și este responsabil doar de ceea ce a făcut, nu de ceea ce „li se pare unora”.

„Pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis. Ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug sau să dea note activității mele”, a scris Pînzari.

Tot aici este de menționat că, Dosarul „Direcția 5” se află în gestiunea procurorului PCCOCS, Dumitru Răilean, cel care anterior a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind învinuit în dosarul „interceptărilor ilegale”, însă care a fost scos de sub urmărire penală în condiții suspecte.

DETALII AICI: INVESTIGAȚIE // Regimurile trec, procurorii rămân. Cum Dumitru Răileanu a scăpat basma curată în dosarul interceptărilor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"