NordNews
Avem ce spune

DOC// Transparență șifonată la Bălți. Primăria nu publică toate informațiile unde este vorba de bani

Primăria municipiului Bălți pare să nu fie atât de transparentă pe o laudă alții. Potrivit unor consilieri, dar și activiști civici, autoritățile publice locale nu publică toată informația cu privire la darea în arendă și închiriere atât a loturilor de teren, cât și a încăperilor.

Autoritățile publice locale (APL) sunt cele care asigură confortul și eficiența funcționării unei localități, iar site-ul primăriei ar trebui să conțină informație despre serviciile publice prestate, dar și informație despre toate documentele necesare unui proces decizional transparent, doar că, în realitatea lucrurile stau cu totul diferit.

Pe data de 3 decembrie, prin intermediul platformei VreauInfo.md, o platformă care oferă posibilitatea de a face o socilitare online de informație de interes public, în adresa primăriei Bălți parvine o cerere de la I.P., locuitoare a municipiului Bălți. Femeia de 33 de ani se întreabă unde poate accesa informația despre bunurile imobile care sunt sau au fost în posesia autorităților publice locale, dar și unde poate accesa informația despre spațiile care se dau în chirie de către APL Bălți.

Așa cum informațiile și documentele socilitate prin platforma VreauInfo.md sunt furnizate solicitantului în cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de acces la informații, la data de 15 decembrie curent, primăria de Bălți vine cu un răspuns: „Listele bunurile imobile proprietate publică  a unității administrativ-teritoriale Bălți sunt aprobate prin deciziile Consiliului municipal Bălți, care se publică ulterior în Registrul actelor locale și pe site-ul primăriei.

Jurnaliștii NordNews au urmat pașii indicați de către conducerea primăriei de Bălți și au identificat doar trei anunțuri datate din luna ianuarie 2021 cu referire la informația privind rezultatele vânzării loturilor de teren la licitația funciară/ licitația „cu strigare” sau cu referire la informația privind loturile vîndute la licitația „cu strigare” de vînzare a dreptului de încheiere a contractului de locațiune a încăperilor.

captură de ecran
Foto: balti.md

 

În urma analizei, am constat că doar șase loturi au fost vândute la licitația „cu strigare” de vânzare a dreptului de încheiere a contractului de locațiune a încăperilor din 22 decembrie 2020, un lot a fost vândut la licitația „cu strigare” de vânzare bunurilor municipale din 22 decembrie 2020, iar 16 loturi au fost vândute în cadrul licitației funciare din 22 decembrie 2020.

Președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, activista civică Diana Grosu este de părerea că informația publică pe site-ul primăriei este incompletă.

Pe pagina primăriei de Bălți găsim doar o mică parte a informației cu privire la darea în arendă și închirierea loturilor și încăperilor. De fapt, cele mai bune loturi în cele mai importante locuri din oraș nu sunt oferite în arendă prin licitații funciare/imobiliare și nu se regăsesc undeva pe site. Doar un cerc restrâns de funcționari și afaceriști cunosc realitățile și informațiile complete. Țin să menționez că locuitorii municipiului Bălți nu au posibilitatea să afle aceste informații de interes public. Despre loturile din piața Vasile Alecsandri, din parcul Andrieș sau din preajma stației din centrul orașului nu găsim informații despre arenda acestora. Dacă cetățenii ar ști prețurile, ar fi șocați. Un mix exeplu: metrul pătrat în parcul Andrieș costă 37 de lei pe lună, a declarat președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, Diana Grosu.

Și consilierul municipal, Sergiu Burlacu, este de părerea că site-ul primăriei trebuie ajustat la cerințele locuitorilor din Bălți.

Pe pagina primăriei sunt publicate toate proiectele de decizii care au trecut prin consiliul municipal Bălți. Prin intermediul consiliului municipal Bălți se decide darea în locațiune sau vânzarea unui bun imobil, fie teren, fie încăpere. Dincolo de asta, noi avem un registru al proprietăților publice, dar spre regret pagina primăriei nu a fost adopată într-atât de util ca prin intermediul paginii administrației publice locale fiecare cetățean să aibă acces la informația cu privire la proprietarea publică. În același sens de idei și agenții economici ar fi cointeresați să cunoască care proprietate aflată în gestiunea publică este liberă sau dată deja în locațiune pentru ca eventual a investi în mediul de afacere în localitatea noastră. Administrația publică locală mai are de muncit în ceea ce vizează transparența, dar în același sens, toate deciziile sunt totuși publicate pe pagina primăriei, doar că  pentru a afla ce patrimoniu este dat în locațiune este destul de complicat să verifici fiecare  proiect de decizie în parte, a conchis consilierul municipal Bălți, Sergiu Burlacu.

Amintim că, potrivit clasamentului realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, primăria Bălți, pentru al patrulea an la rând este cea mai transparentă din țară.

 

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata