NordNews
Avem ce spune

DOC// Un consilier socialist „a primit un șut în fund” pentru declarațiile sale. Vrea să lichideze chioșcurile cu ziare

Declarațiile consilierului municipal din partea PSRM, omul din spatele afacerii specializată în producerea detergenților, și unul dintre liderii pieței de dezinfectanți de la noi, Dinari Cojocaru care a propus CMC-ului să voteze pentru lichidarea chioșcurilor cu ziare, a trezit nedumerirea și indignarea mai multor redacții de ziare din țară, scrie bani.md

Reprezentanții publicațiilor au taxat dur ieșirea lui Cojocaru și au solicitat scuze publice din partea funcționarului pentru că și-a permis să discrediteze presa scrisă.

„Credem că astfel de declarații ale dvs. sunt tendențioase și cu caracter agresiv, se dorește doar o politizare a acestui segment de activitate, dar nu susținere, iar astfel de mesaje nu vă fac față”, se arată în scrisoarea expediată în adresa consilierului municipal.

„Redacțiile de ziare își exprimă îngrijorarea referitor la declarațiile publice făcute în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, din 07.10.2021, despre distribuția ziarelor și publicațiilor periodice, precum și atacul la ziariști, la persoane. Problema distribuției publicațiilor periodice nu este de azi, iar nenumăratele demersuri pe care le-am făcut de-a lungul anilor, cel puțin, ne asigură un loc de muncă, o posibilitate de a procesa, dar și mai mult de a informa și acel mic grup de persoane care procură ziare și își doresc să fie informați. Credem că astfel de declarații ale dvs. sunt tendențioase și cu caracter agresiv, se dorește doar o politizare a acestui segment de activitate, dar nu susținere, iar astfel de mesaje nu vă fac față, cităm: Toți au trecut la era tehnologiei. Toți stau în telefoane, tablete. Stau acasă în calculatoare și „nimeni nu mai cumpără ziarele acestea””, se arată în scrisoarea redacțiilor.

Prin urmare, cele reprezentanții celor 10 redacții semnatare solicită consilierului socialist următoarele:

„Prin această scrisoare deschisă, vă solicităm susținerea și acordarea scuzelor de rigoare pentru discreditarea pe care ați adus-o presei/distribuției acesteia, într-un final consumatorilor noștri, să stopați lichidarea punctelor de distribuție a ziarelor și publicațiilor periodice.”

Nu este clar deocamdată dacă scrisoare a fost sau nu recepționată de consilierul municipal.

Amintim că în februarie 2020, în mai multe informații publice, oferite de colegii noștri au fost prezentate informații precum că, în ultimii cinci ani, în Republica Moldova şi-au sistat activitatea redacţiile a peste 50 de ziare şi reviste, din cauza situaţiei în care s-a pomenit sectorul distribuţiei ediţiilor periodice.

La 27 martie 2020, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” anunța redacțiile despre „sistarea pe un termen nedeterminat” a distribuției ziarelor și revistelor, invocând regimul special de muncă pentru protecția angajaților în perioada stării de urgență.

Asociația Presei Independente (API) a atras atenția autorităților despre riscurile sistării procesului de editare a publicațiilor periodice, inclusiv asupra dreptului la informare al cetățenilor. Ulterior, Poșta Moldovei a reluat distribuția publicațiilor periodice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"