NordNews
Avem ce spune

DOC// Un deputat și-a propus să elaboreze un proiect de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie

Lipsa reglementărilor în domeniul întreținerii și protecției animalelor de companie devine tot mai stringentă în societatea din țara noastră. În acest sens, deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru și-a propus să elaboreze un proiect de lege care să reglementeze aspectele generale privind întreținerea și protecția animalelor.

Obiectivul proiectul este de a identifica animalului de companie fără adăpost, capturarea, înregistrarea, deparatizarea, sterilizarea și vaccinarea anti-rabică al acestuia. Astfel, proiectul de lege va oferi o claritatea autorităților publice locale despre modalitățile de gestionare eficientă și rațională a problemei.

Potrivit deputatei, formarea unei culturi adecvate a cetățenilor în relațiile cu animelele va fi posibilă odată cu oferirea autorităților publice locale (APL) suport la nivel guvernamental, dar și surse de finanțare.

„Problema animalelor de companie fără stăpân este mai des denunțată de către cetățeni primavara, perioada de înmulțire a animalelor. Faza firească din viața animalelor este un motiv de deranj din partea cetățenilor, care se sperie când văd în preajma lor patrupezi, umblând cu haita. Cunoaștem și cazuri când există și atacuri nemiloase, în rezultatul cărora oamenii, în afară de sperieturi, se aleg și cu traume. Iar autoritățile locale în multe cazuri nu au nici pârghii, nici competențe, nici finanțe de a gestiona eficient problemele apărute. Iată de unde a venit ideea de a scrie o lege ordinară, care să clarifice lucrurile, începând cu animalele de companie cu stăpân și terminând cu cele fara adăpost. Mă bucur că, prin consultările publice legate de acest proiect de lege, am reușit să punem la o masa de discuție toți actorii interesați în rezolvarea aceastei probleme sistemice: iubitorii de animale, autoritățile publice locale, societatea civilă, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, organizații necomerciale. M-aș bucura dacă acest proiect de lege, îmbunătățiți după consultări, să fie un început bun de colaborare instituțională in vederea micșorării numărului animalelor de companie fără adăpost. De ce zic „început”? Pentru că ne așteaptă o cale lungă în acest sens. Și începutul ei, un proiect de lege ar fi de bun augur!”

Totodată, Arina Spătaru cheama cetățenii la consultări publice pe marginea acestui subiect.

Consultările vor avea loc în următoarele zile:

  • Joi, 15 aprilie, ora 10:00 – OTIP Comrat, raioanele: Comrat, Cahul, Ștefan Vodă și UAT Găgăuzia;

  • Vineri, 16 aprilie, ora 10:00 – OTIP Leova, raioanele: Nisporeni, Hîncești, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cimișlia, Cantemir, Căușeni.

Consultările au loc online, iar toți doritorii pot accesa link-ul de mai jos.

https://t.ly/xVzz

Dacă proiectul va fi adoptat, acesta va servi asemenea unui ghid pentru autoritățile publice locale (APL) de nivel I și II, deținătorii de animale, precum și pentru Asociațiile Obștești tangente cu acest domeniu.

Schița Proiectului de lege privind întreținerea și protecția animalelor de companie:

Proiect de Lege Privind Întreținerea Şi Protecţia Animalelor de Companie by Nicolai Coşeru on Scribd

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata