NordNews
Avem ce spune

DOC // Va intra R. Moldova în lockdown? Președinția a remis Guvernului în exercițiu decizia CSS, care recomandă întreprinderea acțiunilor urgente în lupta cu COVID-19

Președinția a remis luni, 15 martie, Guvernului în exercițiu decizia Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia. În context, una dintre principalele recomandări care se conține în decizia CSS este cea cu privire la elaborarea, în termen de trei zile, a unei liste cu restricții necasare de a fi impuse activităților și categoriilor de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții, transmite zdg.md. 

Într-o notă informativă publicată pe site-ul Președinției se menționează că, totodată, CSS propune, în mod special, măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă. Printre acestea, cele mai importante sunt:

  • compensarea pierderilor salariaților, deținătorilor de patente și altor categorii cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână;
  • simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj, în vederea efectuării acestora în termen de trei zile, precum și micșorarea perioadei minime de cotizare de la 12 lа 9 luni și includerea dreptului la indemnizație de șomaj și pentru tinerii specialiști;
  • instituirea moratoriului pentru agenții economici și persoanele fizice la plata chiriilor, plăților comunale, plăților fiscale, penalităților;
  • instituirea moratoriului pentru controale fiscale și blocare de conturi a agenților economici;
  • elaborarea mecanismelor de subvenționare a agenților economici pentru compensarea pierderilor;
  • asigurarea implementării recomandărilor destinate specialiștilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie în contextul Covid-19.

Tot aici, potrivit deciziei CSS, se impune blocarea urgentă a cheltuielilor neprioritare, inclusiv plafonarea salariilor mari din sistemul public, precum și adoptarea unor măsuri imediate pentru susținerea sistemului de sănătate.

„Guvernul și Parlamentul trebuie să ajute oamenii ca să treacă prin această perioadă grea. O reacție profesionistă și promptă ne va ajuta să protejăm oamenii atât în fața virusului, cât și în fața crizei economice. (…) Oamenii nu trebuie lăsați singuri în fața pandemiei. Statul trebuie să aibă ca prioritate fundamentală protejarea vieții și sănătății cetățenilor și să ofere ajutor economic. Pentru a evita o carantină dură, sunt necesare acțiuni ferme, concrete și rapide în următoarele două săptămâni ca să oprim răspândirea virusului. Este esențial să scădem rata infectărilor prin restricții bine gândite și implementate riguros”, a menționat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a avut loc sâmbătă, 13 martie. Principalul subiect de pe ordinea de zi a fost situația pandemică din țară.

O „blocare” sau „închidere” ( tr. din engleză lockdown ), pe timp de pandemie, este o politică de restricție pentru ca oamenii sau comunitatea să rămână acolo unde se află, de obicei din cauza riscurilor specifice pentru ei înșiși sau pentru ceilalți, în cazul în care se pot deplasa și interacționa liber.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"