NordNews
Avem ce spune

DOC// VIDEO | „S-a lăsat de pahar, dar nu și de fotoliu.” Președintele raionului Fălești își continuă activitatea  

Sergiu Fîntîna nu se lasă de fotoliul de Președinte al raionului Fălești. Deși la data de 16 aprilie curent, Fîntîna a fost suspendat temporar din funcție, acesta continuă să vină la serviciu. El susține că decizia Consiliului Raional este una ilegală. După ce Judecătoria Bălți nu i-a dat ieri câștig de cauză, alesul local a contest votul consiliului la Curtea de Apel Bălți. Între timp, vicepreședintele raionului Fălești, Veaceslav Tambur, nu-și poate exercita atribuțiile de președinte interimar.


„Trebuie să pornim de la ideea că decizia dată este o decizie ilegală pentru că, în fond, nu-i așa procedură de suspendare, anume pentru demnitarii publici. Acest lucru s-a confirmat în timp, au mai fost astfel de tentative de demitere a altor președinți de raione, care în fond, instanța de judecată le-a dat câștig de cauză. Părerea mea este simplă – este o decizie ilegală.  Am atacat decizia dată în judecată și de aceea este în proces acum”, a declarat Sergiu Fîntîna, ex-președintele raionului Fălești.

Potrivit Deciziei Consiliului Raional Fălești din 16 aprilie 2021, Veaceslav Tambur a fost împuternicit cu toate drepturile și împuternicirile Președintelui de raion pe perioada suspendării din funcție a lui Sergiu Fîntîna.

„Nu pot să-mi exercit atribuțiile de președinte interimar de raion din cauza domnului Sergiu Fîntîna care deține funcția abuziv. Așa precedente în țară, în alte consilii raionale nu au fost și noi trebuie să ne consultăm cu juriștii, dar credem că vom scoate acest caz la bun sfârșit cu bine. Dumnealui (Sergiu Fîntîna – notă red.) a semnat acte începând cu data de 19 (aprilie curent – notă red.) până în prezent. Semnează acte, concediază persoane”, a spus Veaceslav Tambur, președintele interimar al raionului Fălești.

Pe perioada suspendării din funcție, Sergiu Fîntîna nu mai are dreptul să ocupe biroul președintelui, să semneze acte sau ștampila, dar nici să circule cu automobilul de serviciu. Alesul local ignoră însă toate interdicțiile.

Mai jos vă prezentăm mai multe acte administrative care au fost semnate și ștampilate de Sergiu Fîntîna pe data de 20 aprilie curent(!).

Încheierea Judecătoriei Bălți din 28 aprilie 2021:

Președintele interimar al raionului Fălești spune că a încercat să vorbească cu Sergiu Fîntîna, dar fără succes. Veaceslav Tambur a expediat un demers lui Alexandr Stoianoglo prin care cere intervenția Procuraturii Generale a R. Moldova în acest caz.

„Astăzi am intrat la dumnealui în birou și i-am adus la cunoștință hotărârea de judecată. Am intrat în birou cu mai mulți specialiști din consiliul raional cu martori și i-am prezentat două acte de predare-primire a bunurilor care sunt stipulate în Decizia Consiliul Raional din 16 aprilie 2021. Dumnealui ne-a comunicat că va face cunoștință cu actul dat și mai mult nimic. Înțeleg că situația se stagnează și eu ca vicepreședinte de raion, în prezent președinte interimar de raion, trebuie să execut deciziile consiliului, dar nu pot să le execut din cauza că nu au fost semnate aceste acte de predare-primire a lucrurilor, ștampilei, automobilului de serviciu, dar și al biroului”,  a menționat Veaceslav Tambur, președintele interimar al raionului Fălești.

Amintim că, Sergiu Fîntîna a fost prins băut la volan pe data de 19 martie. Conform rezultatelor aparatului drager, în aerul expirat al alesului local s-a înregistrat o concentrație de alcool de 0,36 mg/l. În urma expertizei medico-legale a probelor de sânge a fost depistată o concentrație de alcool de 0,85 de miligrame per litru. În consecință, pe numele șefului executivului raional a fost intentat un dosar penal.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata