NordNews
Avem ce spune

Dodon a anunțat că a fost invitat să participe la ceremonia de inaugurare a lui Sandu: „Din partea mea ar fi o greșeală să nu particip”

Președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a declarat marți, 15 decembrie, că a fost invitat să participe la ceremonia de inaugurare a noului președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, care este planificată pentru data de 24 decembrie curent, scrie zdg.md

Declarația a fost făcută aseară, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Prime TV.

„Zilele trecute am primit și eu invitația ca și mulți alții, și voi participa la eveniment (…) Din punct de vedere a unei societăți democratice pe care noi vrem să o construim, eu cred că este normal când foștii concurenți electorali se întâlnesc, își dau mâna, se felicită și își urează succes. Eu cred că, dacă noi suntem oameni maturi politici și responsabili, chestiile acestea că nu dau mâna, nu veni sau se întoarce – nu e corect, pentru că alegerile au fost. Eu cred că din partea mea ar fi o greșeală să nu particip. Trebuie să particip, trebuie să felicit, trebuie să-i prezint locul de muncă, să-i urez succese și cu Doamne-ajută înainte.”, a spus Dodon.

Miercuri, 16 decembrie, pe site-ul președinției a fost publicat programul ceremoniei de învestitură a Președintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu.

„În ziua de 24 decembrie, la Palatul Republicii, va avea loc ceremonia de învestitură a Preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Programul evenimentului festiv va conține următoarele acțiuni oficiale:

11.00 – ședinţa solemnă comună a Parlamentului Republicii Moldova şi Curţii Constituţionale.  Depunerea Jurământului Constituţional

Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16.

Înregistrarea reprezentanților mass-media se va efectua între orele 09.30 și 10.30.

12.00 – depunerea de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

12.15 – transmiterea puterii de către Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, al cărui mandat a expirat, Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Ceremonial militar-protocolar”, se arată în nota informativă.

Curtea Constituțională a confirmat la 10 decembrie rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Hotărârea e definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la 10 decembrie 2020. 

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 15 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata