NordNews
Avem ce spune

Dodon și Greceanîi au felicitat cetățenii cu ocazia „Zilei Limbii Noastre”, dar au evitat să o numească „română”

De Ziua Limbii Noastre cea română șeful statului și președinta Parlamentului au transmis mesaje de felicitare cetățenilor Republicii Moldova. Niciunul dintre cei doi nu numește ferm limba noastră – limba română. Totuși, consideră că aceasta nu trebuie să dezbine societatea, transmite tv8.md.

Fie ca limba mamei, limba natală, limba poporului nostru să fie cultivată, prețuită și studiată cu dragoste și pietate. Și să o cunoască bine fiecare locuitor al țării.

Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește. Contează mai mult esența și magia acestei limbi: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum ne facem plăcută vorbirea, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei, susține șeful statului.

În mesajul său, Zinaida Greceanîi a menționat că Ziua Limbii Noastre este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale.

Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman.

Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea ”Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova, a declarat președinta Parlamentului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata