NordNews
Avem ce spune

Dodon și Usatîi vorbesc moldovenește, dar scriu românește

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, dar și primarul de Bălți , Renato Usatîi, vorbesc moldovenește, dar scriu românește. Cel puțin asta reiese din postările făcute de ei astăzi, pe paginile lor de facebook, în care felicită cetățenii Republicii Moldova cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră.”

Șeful statului susține că majoritatea cetățenilor vorbesc  limba moldovenească și că nu vede nicio deosebire de cea română.

„Voi aminti ceea ce am spus și în alți ani: să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește” , a scris Igor Dodon.

Iar Renato Usatîi scrie că vorbește limba moldovenească, pentru că „așa a deprins de la părinți”.

Paradoxal, dar atât textul lui Dodon, cât și al lui Usatîi sunt scrise în limba română. Aceștia scriu cu „â” din „a” conform regulilor ortografice a limbii române devenite obligatorii în școlile din Republica Moldova în 2016 prin decizia Ministerului Educației de atunci în frunte cu Corina Fusu. Regula spune că „â” din „a” se folosește în interiorul cuvântului: cântec, râu, fărâmă, dânsa.

„Astăzi poporul moldovenesc sărbătorește “Limba Noastră”. Unii o numesc română, eu o numesc moldovenească, pentru că așa am deprins de la părinți. Dar dincolo de asta, mai mult contează nu denumirea limbii, ci felul în care o folosim, pentru a ne dezvolta ca neam și pentru a ne rezolva sumedenia de probleme pe care le avem”, a scris Renato Usatîi.

 Filologul și scriitorul din Bălți, Anatol Moraru, susține că asemenea declarații nu fac cinste unor demnitari de stat. El crede că Igor Dodon și Renato Usatîi își fac jocurile politice într-un mod bizar.

„Este o puternică ingerință a politicului. Rațiunile electorale, rațiunile politice, îi fac să manevreze și să facă niște declarații nu doar absurde, dar chiar haioase. Ambii sunt demnitari de stat și ar trebui să înțeleagă că,  în afară de rațiuni politice sunt și instituții în stat, apte să dea verdicte sau să dea niște explicații. Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” a dat un răspuns clar: este limba română. Și Curtea Constituțională a dat aceeași percepție: limba română. Aceste declarații nu le fac cinste. Ei ar trebui să înțeleagă că este un adevăr științific care trebuie respectat. Este limba română și nu moldovenească, nu „cum am apucat-o”, a declarat Anatol Moraru.

Astăzi, 31 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii Române, sărbătoare celebrată la noi începând cu anul 1990.

S-a întâmplat în urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989. Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul RM a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Ziua Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata