NordNews
Avem ce spune

Dodon va expedia un „demers” la Moscova pentru a obține vaccinul anti-COVID-19

Igor Dodon anunță că autoritățile de la Chișinău vor expedia, în timpul apropiat, o solicitare la Moscova „în vederea obținerii” vaccinului anti-COVID-19 despre care zilele trecute a anunțat Vladimir Putin. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii cu ambasadorul Rusiei din R.Moldova, Oleg Vasnețov, scrie deschide.md.

Am discutat despre vaccinul contra coronavirusului, despre crearea căruia Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Dodon.

La fel, părțile au discutat mai multe subiecte legate de „dezvoltarea și consolidarea parteneriatului strategic dintre statele noastre”.

Am apreciat înalt rezultatele negocierilor recente de la Moscova cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al Administrației prezidențiale, Reprezentant Special al Președintelui FR pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. În special, cele ce se referă la reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în mărime de 200 milioane de euro și oferirea din partea Federației Ruse a unui ajutor umanitar fermierilor noștri, afectați de secetă”, a adăugat Dodon.

De precizat că Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni. Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea respectivă şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
Detalii: OMS atenţionează că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei pentru a obţine precalificarea organizaţiei
La fel, și Ministerul german al Sănătăţii a ridicat semne de întrebare, cu privire la „calitatea, eficienţa şi siguranţa” vaccinului împotriva noului coronavirus anunţat de Putin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata