NordNews
Avem ce spune

Dodon vrea să umble la rezerva de stat? S-a văzut cu guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Președintele moldovean, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Cei doi ar fi discutat detalii privind pregătirea programului cu Fondul Monetar Internațional, necesar pentru dezvoltarea economică a RM. Întâlnirea a avut loc în contextul propunerii lui Dodon de a folosi un miliard de dolari din rezerva de stat de la BNM pentru proiecte de dezvoltare a economiei RM, scrie deschide.md.

Inițiativa a fost criticată de mai mulți formatori de opinii politice, precum ex-premierul Ion Sturza, dar și de către însuși Armașu.

Sturza a spus că rezerva valutară a statului este destinată stabilității macroeconomice, inclusiv a valutei naționale. „De ea, de rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independența BNM”, a declarat Sturza.

Octavian Armașu a menționat că „Banca Națională nu poate acorda asistență financiară statului. Este illegal”

După întrevederea de azi cu Armașu, Dodon nu a pomenit tema rezervei de stat, ci a subliniat alte subiecte de discuții – reforma din sectorul bancar.

„Am vorbit despre mersul reformelor din sectorul bancar și, în context, am reiterat importanța independenței Băncii centrale pentru realizarea priorităților asumate de către aceasta.

Am fost unanimi în opinia precum că avem nevoie de un sector bancar stabil, credibil și sigur pentru cetățeni, dar și atractiv pentru mediul de afaceri. În acest sens, am salutat eforturile semnificative ale Băncii Naționale a Moldovei”, a informat Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata