NordNews
Avem ce spune

Doi descendenți din deportați, născuți în Siberia, candidează pe circumscripția Briceni

Partidul Democraților din Moldova (PDM) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și-au anunțat, acum două zile, candidații pe cele 51 de circumscripții uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Primii în capul listelor formațiunilor sunt Zinaida Greceanîi PSRM și Mihail Gnatiuc PDM, ambii se vor confrunta pe circumscripția nr.1 Briceni.
 
 
345 de mii de lei pentru familie și 15 mii de lei pentru partid 
Dacă Zinaida Greceanîi este un actor politic cunoscut în republică, atunci numele lui Mihail Gnatiuc, președintele raionului Briceni și al organizației teritoriale Briceni PDM, le spune ceva doar celor din câteva raioane din nordul țării. 

Mihail Gnatiuc
sursa foto: moldovacurata.md

Mihail Gnatiuc, născut în 1956  în Iacutia într-o familie de deportaţi, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău. În 2011 a fost ales primar de Briceni.  La ultimele alegeri locale a candidat pentru un nou mandat de primar, dar a pierdut în faţa reprezentantului PSRM. La 17 iulie 2015 a devenit președintele raionului Briceni, scrie portalul moldovacurata.md.
Conform Declarației de avere și interese personale depuse de Mihail Gnatiuc la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), el a obținut în 2017 venituri de peste 120 de mii de lei, provenite din salariul de președinte al raionului Briceni, iar venitul soției sale, care activează la Liceul Teoretic nr. 1 Briceni, însumează aproape 60 de mii de lei. Astfel, soții Gnatiuc au declarat venituri (numai din salarii) de aproximativ 180 de mii de lei sau peste 9 mii de euro, după cursul actual al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
În același an, președintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc a primit pensie pentru limita de vârstă în valoare de aproape 48 de mii de lei și pensie de disabilitate de 6 mii de lei.
Tot în 2017, soția sa a primit pensie pentru limita de vârstă de 22 de mii de lei, precum și ajutor material de la Consiliul Raional Briceni în valoare de 90 de mii de lei.
În total, veniturile soților Gnatiuc provenite din pensiile pentru limita de vârstă, pensia de disabilitate și ajutorul material constituie peste 165 de mii de lei.
Astfel, venitul  total obținut în 2017 de soții Gnatiuc este de 345  de mii de lei sau aproape 18 mii de euro, după cursul actual al BNM.
În 2017, președintele organizației teritoriale Briceni a PDM-lui a donat partidului 15 mii de lei.
Pe lânga salariu și pensii, Mihail Gnatiuc a declarat la ANI că deține un teren de 0,124 hectare (ha), o casă de locuit cu suprafața de 166,7 metri pătrați (m.p)  și  un garaj cu suprafața de 32,8 m.p, valoarea totală a cărora este de aproape 280 de mii de lei.
De reținut că președintele raionului mai indică o avere imobiliară cu suprafața de 82,3 m.p, valoarea indicată a căreia  este de… 0 lei. El a mai declarat și alte imobile pe care le-ar deține rudele acestuia (șotia, cele două fiice și feciorul): două apartamente, unul cu suprafața de 45 m. p. care valorează aproape 200 de mii de ruble rusești, altul cu suprafața 99, 2 m.p. estimat la 0 ruble  și un garaj cu suprafața de 15,6 m.p., a cărui valoare indicată este la fel de….0 ruble rusești.
Mihail Gnatiuc deține și 3 conturi bancare:  unul de  4.500 de euro, al doilea de  22 de mii de lei și, respectiv, al treilea de  27 de mii de lei. Al patrulea cont bancar declarat este de 49 de mii de lei.
Aspirantul PDM la funcția de deputat pe circumscripția nr.1 Briceni a ajuns în gura presei în 2015, pentru nereguli admise pe cand era șef al Vămii Briceni.
 
Prin ce s-a remarcat candidate PSRM
Zinaida Greceanîi, născută la 7 februarie 1956 în satul Metalist, regiunea Tomsk, Federația Rusă, într-o familie de deportați, a fost Ministru de Finanțe, apoi prim-ministru al Republicii Moldova ( 31 martie 2008 – 14 septembrie 2009). Este deputat în două legislaturi în Parlamentul Republicii Moldova (2009 – prezent).
Zinaida Greceanîi
sursa foto: zdg.md

 
După evenimentele din 7 aprilie 2009, în calitatea sa de prim-ministru al Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a ameninţat public cetăţenii că va dispune utilizarea armelor de către forțele de ordine, dacă tineretul va reîncepe protestele stradale.
 

 
În 2015, Zinaida Greceanîi a fost acuzată de presă că s-ar regăsi printre beneficiarii de credite neperformante de la „Banca de Economii”. Sunt mai multe probe care demonstrează că familia și apropiații acesteia au fost implicați în falimentul acestei instituții bancare. În Raportul Kroll se menționează că o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi, Alexei Greceanîi, se numără printre cele cu credite neperformante la BEM. Ziarul Național a publicat materiale care arată că și alte persoane apropiate noului președinte interimar al PSRM și-au făcut averi pe seama „Băncii de Economii”.
Zinaida Greceanîi s-a remarcat prin traseism politic ca și alți colegi din actual PSRM. În 2009, este aleasă deputat  în Parlamentul Republicii Moldova ca membru al Partidului Comuniştilor, iar la 4 noiembrie 2011, împreună cu Igor Dodon, o părăsește partidul lui Vladimir Voronin și devine membru a Partidului Socialiştilor. După ce liderul socialiştilor, Igor Dodon, este ales preşedinte al Republicii Moldova în 2016, Zinaida Greceanîi preia conducerea PSRM-ului .
Conform Declarației de avere și interese personale depuse la ANI, Zinaida Greceanîi a obținut în 2017 venituri de aproape 280 de mii de lei, provenite din salariul de deputat (133 de mii de lei), indemnizațiile plătite de Parlamentul Republicii Moldova (13 de mii de lei), pensia acordată de Casa Nationala de Asigurari Sociale (124 de mii de lei), alocația nominală de stat (6 mii de lei) și arenda terenului  „ Agrodenidan SRL” (2550 de lei).
Șoțul, Alexei Greceanîi a primit în același an o pensie de aproape 24 de mii de lei. În total, familia Greceanîi a obținut în 2017 venituri de peste 300 de mii de lei sau peste 15 de mii de euro, după cursul actual al BNM.
 
Lista celorlalți candidați pe circumscripția nr.1 Briceni se actualizează…
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"