NordNews
Avem ce spune

Doi din trei: dezbateri electorale la Edineț

Redacția portalului nordnews.md a organizat primele dezbateri electorale la Edineț. La ele au fost invitați trei candidați pe Circumscripția nr.3: Oleg Sîrbu, Partidul Democrat din Moldova, Nicolae Melnic, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Dinu Plîngău, Blocul Electoral ACUM.
 
La dezbateri au venit doar reprezentanții PSRM și BE ACUM, iar candidatul PDM a refuzat să se prezinte.
 
În timpul dezbaterilor, Nicolae Melnic l-a întrebat pe reprezentantul BE ACUM ce crede acesta despre pomenile electorale oferite alegătorilor de către Partidul Politic ȘOR și Partidul Democrat din Moldova: În viziunea dvs ceea cum procedează Partidul ȘOR  și deja azi am observat că a mai apărut așa ceva și la PD cadouri electorale, cum puteți răspunde ca jurist: se permite așa ceva sau nu?
 
Dinu Plîngău a menționat că există un articol expres care se numește coruperea alegătorilor.  Astfel, persoanele care împart  cadouri în compania electorală trebuie să răspundă în fața legii: Domnule contracandidat, în Codul Penal al Republicii Moldova există un articol expres care se numește coruperea alegătorilor și pentru acest articol care, din păcate, înca nu se aplică, pentru că Șor are o protecție din partea guvernării, trebuie să raspundă persoanele care împart aceste cadouri în compania electorală.
 
În același context, reprezentantul BE ACUM a remarcat că pentru el este umilitor să vadă cum se comportă Ilan Șor cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon: Dar ceea ce ține de încă un lucru foarte important despre Șor, pentru mine este umilitor cum se comportă acest individ penal cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, când îi flutură geanta cu bani în fața lui și îi spune că din acești bani s-a înfruptat, iar ceea ce ține de Igor Dodon, de ce a tăcut până acum, până la perioada electorală, de ce nu a condamnat acțiunile penalului Șor până în prezent?
 
Dinu Plîngău l-a întrebat, la rândul său, pe Nicolae Melnic ce crede despre  incidentul din fața Inspectoratului de Poliție Edineț, când  el  a fost agresat de trei persoane afiliate Partidului Democrat din Moldova. Reprezentantul BE ACUM i-a cerut tranșant candidatului PSRM să condamne hotărât această agresiune, iar în cazul în care acesta refuză s-o facă, i-a cerut retragerea din cursa electorală a reprezentatului PSRM.
 
„Domnule Melnic, cu siguranță, dvs ați auzit despre cele întâmplate în fața inspectoratului de poliție Edineț în care 3 persoane afiliate Partidului Democrat au îndrăznit să atace un concurent electoral, ceea ce este condamnabil. Din păcate, înțelegem reacția celor de la centru, probabil sunt mai puține informații, iar dvs în calitate de concurent electoral aici, în municipiul Edineț, cunoscînd realitățile, ați fi putut ieși cu o declarație de condamnare a celor întâmplate și dacă ieșiți, puteți să o spuneți acum că condamnați acțiunile, dacă nu vă este frică, iar dacă vă este frică, puteți să vă retrageți candidatura”, a menționat Dinu Plîngău.
 
Nicolae Melnic a răspuns evaziv, afărmând că tot ce contravine legii este condamnabil, însă a refuzat să facă declarații în privința condamnarii agresorilor, simpatizanți  ai  Partidului Democrat din Moldova.
„Eu sunt împotriva la toate mârșăveniile acestea care se amestecă în compania electorală, eu văd viziunea în felul următor: ați venit dvs, am venit eu, nu-i un candidat, eu îmi spun viziunile mele, dvs spuneți viziunile voastre, tot ceea ce este împotriva legii, este de condamnat, și cadourile și așa acțiuni, și murdăriile și așa zisul compromat care se caută unul pe fiecare, eu nu pot spune concret despre Partidul Democrat pentru că așa face și Șor, fac și alte partide.”
 
Amintim că la Alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019, pe circumscripția nr. 3 Edineț, s-au înscris 9 candidați, 6 dintre care au fost propuși de partidele politice, iar 3 candidează independent. Este vorba de: Oleg Sîrbu, PDM,  Nicolae Melnic, PSRM, Alexandru Zui, PCRM, Dinu Plîngău,  BE ACUM, Elena Panuș, Partidul Nostru, Ghenadie Panciuc, Partidul Politic Șor, Anatolie Vengher, independent, Marin Livădaru, independent și Alexandru Brenici, independent.
 
 Dezbaterile electorale se desfășoară în cadrul proiectului „Campanie de informare şi educație electorală în regiuni privind alegerile parlamentare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova. Responsabilitatea organizării și desfășurării dezbaterilor revine redacției.
Opiniile exprimate pot să nu coincidă cu poziția API sau a Fundației Soros-Moldova.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"