NordNews
Avem ce spune

Doi jurnaliști vor să realizeze un documentar despre ororile războiului din Ucraina. Cum îi poți ajuta

Jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tătaru, care au mers chiar din prima zi de război în Ucraina, au nevoie de ajutorul celor care apreciază munca și adevărul. Mai exact, aceștia și-au propus să realizeze un film documentar despre ororile războiului, istoriile de viață acumulate de pe linia frontului și dramele prin care trec bărbați, femei, copii și bătrâni care au trecut și trec prin ororile războiului, scrie TV8.

„Noi suntem dincolo de Nistru, echipa Dincolo de Nistru / Река без границ și ne-am aflat în Ucraina chiar din prima zi de război. Am mers in cele mai fierbinți și periculoase zone, v-am arătat atrocitățile comise de armata rusă. V-am vorbit despre dramele prin care trec bărbați, femei, copii și bătrâni loviti de război. Și pentru că vrem ca istoriile lor sa devină cunoscute întregii lumi, ne dorim sa realizam un film documentar. Avem însă nevoie de de ajutorul vostru pentru a reuși ceea ce ne-am propus, pentru a “scrie istoria” împreună”, scrie jurnalista Viorica Tătaru pe pagina sa de Facebook.

„Se spune că prima victimă într-un război este adevărul, iar misiunea jurnaliștilor este să îl țină în viață. Suntem Andrei Captarenco și Viorica Tataru, jurnaliști independenți, devenind și jurnaliști de război, iar prin acest mesaj cerem sprijinul oamenilor care încă mai cred în adevăr”. 

„Vom pune la dispoziția presei libere din Moldova producțiile noastre video, vom trimite relatări radiourilor interesate de felul în care acest război este trăit de oameni, nu de tancuri. Timp de patru săptămâni ne vom afla în Ucraina pentru a vă arăta războiul prin obiectivul nostru și pentru a documenta această clipă a istoriei”, mai scrie jurnalista.

De-a lungul carierei lor cei doi jurnaliști au avut parte de zeci de provocări. De exemplu, pe 21 iulie 2020, în timp ce se afla în preajma localității Molovata Nouă pentru a documenta un articol referitor la veteranii de război, jurnalista Viorica Tătaru a fost intimidată de un militar al trupelor detașate în cadrul posturilor de securitate de pe Nistru.

Ulterior, în februarie 2021, jurnaliștii TV8 Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii „Dincolo de Nistru” – „Река без границ”,  au fost blocați la trecerea de pe Nistru în satul Gura-Bâcului unde li s-a cerut să șteargă toate imaginile filmate.

După ce pe 24 februarie trupele ruse au atacat Ucraina, jurnaliștii au mers pe front și s-au aflat chiar în mijlocul bombardamentelor unde au surprins o mulțime de suferință. Cei doi au relatat despre dezastrul lăsat în Irpin, de forțele armate ruse, care au deținut controlul asupra orașului din apropierea capitalei ucrainene timp de câteva săptămâni.

Viorica a mers în mai multe localități afectate de bombardamente, unde a filmat ororile invaziei ruse în țara vecină. Pe 5 aprilie, jurnalista a mers în Nikolaev, un oraș devenit în ultimele săptămâni ținta mai multor atacuri, fiind distruse zeci de clădiri, iar sute de oameni uciși.

Cei care doresc să îi susțină pot dona orice sumă pentru ca proiectul filmului documentar să devină realitate. Numele donatorilor vor fi menționate în genericul de final al filmului documentar.

https://www.patreon.com/dincolodenistru?fan_landing=true

Transferuri în MDL (pe teritoriul Moldovei)

banca beneficiară

BC „Moldindconbank” S.A., SWIFT: MOLDMD2X

numele beneficiarului

Andrei Captarenco-Belinschi

codul iban

MD56ML000002259A19264401

Transferuri în EUR (de peste hotare) *

banca corespondentă а băncii beneficiare

Landesbank Baden Wurttemberg, Stuttgart, Germany, SWIFT: SOLADESTXXX

banca beneficiară

BC „Moldindconbank” S.A., SWIFT: MOLDMD2X

numele beneficiarului

Andrei Captarenco-Belinschi

codul iban

MD56ML000002259A19264401

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"