Doi moldoveni care intenționau să traverseze în mod fraudulos frontiera moldo-română au fost reținuți de Polițiștii de Frontieră. Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că tinerii sunt cu antecedente penale și că plănuiau să ajungă în Italia, pentru a se eschiva de răspundere. 
Într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră este menționat  că în data de 16 ianuarie 2019, în jurul orei 18:50 patrula Sectorului Poliției de Frontieră Ungheni a observat două persoane în timp ce verificau împrejurimile. Dându-și seama că sunt urmăriți, inșii au încercat să fugă de la fața locului, dispersându-se în direcții diferite. La scurt timp, polițiștii de frontieră au reușit reținerea unuia dintre aceștia, fiind identificat ca cetățean moldovean de 26 de ani, locuitor al mun. Chișinău. Operativ, în regiune au intervenit în forță mai multe patrule ale Poliției de Frontieră. Către ora 20:00, angajații Sectorului Poliției de Frontieră Sculeni au reținut pe cel de-al doilea conațional de 30 de ani, cu viză de domiciliu în mun. Chișinău.
În cadrul audierii, tinerii au recunoscut că intenționau să treacă prin înot râul Prut, având ca țară de destinație Italia. Deoarece au antecedente penale și nu au perfectate documentele de călătorie, conștientizau că legal nu ar fi putut traversa frontiera de stat.
Pe faptul celor constatate, polițiștii de frontieră din Direcția regională VEST au intentat dosare penale pe numele celor doi moldoveni, în baza art.27, 362 CP al RM, ceea ce prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani. Totodată, persoanele sunt reținute pentru 72 de ore în izolatorul de detenție provizorie, până la luarea unei decizii în acest sens.