NordNews
Avem ce spune

Doi primari din Drochia şi Donduşeni, dar şi un funcţionar cu statut special din cadrul IGSU, în vizorul ANI

În săptămâna 06 -10 decembrie 2021, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a iniţiat trei proceduri de control pentru investigarea unor posibile conflicte de interese. În cadrul controalelor sunt vizaţi doi primari din raioanele Drochia şi Donduşeni, dar şi un funcţionar cu statut special din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, scrie tvrmoldova.md.

Inspectorii de integritate au refuzat să iniţieze controale în 18 cazuri. În refuzurile inspectorilor figurează patru primari şi doi ex – primari, un director – adjunct al unui ocol silvic din raionul Cahul, un director de societate pe acţiuni din subordinea Agenţiei Proprietăţi Publice, trei consilieri locali, doi funcţionari publici cu statut special din cadrul Inspectoratului de Poliţie Edineţ şi Căuşeni, un fost director de spital.

Un conflict de interese au fost identificat în privinţa unui fost director al S.A ”FEE Nord” a admis un conflict de interese cu tatăl său, pe care l-a angajat în calitate de şofer. Doi consilieri din raioanele Cantemir şi Străşeni s-au ales cu câte o amendă pentru nedepunerea declaraţiei de avere şi interese personale şi, respectiv, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor.

O altă cauză contravenţională a fost pornită pe nedepunerea declaraţiei de avere de către un fost funcţionar public cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliţie Edineţ. Opt conflicte de interese au fost soluţionate de inspectorii de integritate şi cinci Certificate de Integritate au fost eliberate.

Trei instruiri au fost organizate cu participarea a peste 270 de subiecţi ai declarării. Reprezentanţii ANI au răspuns la 118 apeluri telefonice, dintre care 23 apeluri fiind înregistrate la Linia instituţională de informare.

Juriştii ANI au reprezentat insteresele instituţiei în 38 de şedinte de judecată, dintre care trei participări la şedinţe au fost pe dosarele de consficare a averii în care sunt vizaţi, un fost deputat, un ofiţer de urmărire penală şi un fost primar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"