NordNews
Avem ce spune

Doliu în cultura naţională. Actrița Eugenia Butnaru s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani

Artista Poporului, actrița Eugenia Butnaru, a decedat la 84 de ani. Anunțul a fost făcut de către Uniunea Teatrală din Moldova vineri, 4 decembrie, printr-un mesaj postat pe Facebook, transmite cotidianul.md. 

„Uniunea Teatrală din Moldova este îndurerată de trecerea la cele veșnice a actriței Eugenia Botnaru, Maestru în Artă”, se arată în mesajul Uniunii Teatrale.

Eugenia Butnaru s-a născut la 3 ianuarie 1936, în satul Gribova, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău în ani 1958–1962, în clasa profesorilor Victor Gherlac, Petru Baracci, Valeriu Cupcea. A activat în trupa Teatrului dramatic „Aleksandr Pușkin” (azi Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău) în anii 1957–1989, după care la Teatrul folcloric „Ion Creangă” până în 1996. Din 1996, a activat în cadrul Asociației de Creație „Buciumul”.

„Ne exprimăm regretul profund și condoleanțele pentru cei apropiați! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se menționează în mesaj.

Eugenia Botnaru s-a dedicat cu abnegație lumii artelor spectacolului, reușind timp de peste șase decenii să fie una dintre cele mai vibrante prezențe scenice, să inspire noile generații de actori și să insufle publicului spectator o dragoste aparte pentru lumea teatrului, se menţionează într-un Necrolog semnat de conducerea ţării.

„Eugenia Botnaru a reprezentat un model uman desăvârșit, inclusiv sub aspect pedagogic, o personalitate dedicată artei actoricești și o femeie puternică al cărei nume trebuie să fie înveșnicit în cartea de onoare a neamului. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor din lumea artelor spectacolului și filmului, și tuturor celor care au cunoscut-o și prețuit-o pe Eugenia Botnaru”, se arată în mesajul Guvernului.

A jucat în sute de spectacole de teatru, film și spectacole radio. Generații întregi au crescut cu vocea ei inconfundabilă, cu jocul de mare talent în spectacolele „Păsările tinereții noastre”, „Soacra cu trei nurori”, „Tata”, „Pomul vieții”, „Cât o fi să mai trăim”, „Muza de la Burdujeni”, „Zamolxe”, „Război și pace”.

A jucat în filmele: „Singur în faţa dragostei”, 1969; „Povârnişul”,1970; „Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974; „Durata zilei”, 1974; „Furtuni de toamnă”, 1974; „Ce-i trebuie omului”, 1975; „Bărbatul de alături”, 1977; „Trânta”, 1977; „Călătorie de nuntă înainte de nuntă”, 1982; „Prietenie bărbătească”, 1982; „Aveţi o telegramă”, 1983; „Luceafărul”, 1986; „Iarba dracului”, 1988; „Atmosferă încordată”, 1989; „Polobocul”, 1991, și altele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata