NordNews
Avem ce spune

Doliu în lumea presei. A murit ziaristul Tudor Iașcenco, unul dintre fondatorii Asociației Presei Independente din R. Moldova

Jurnalistul Tudor Iașcenco a murit, vineri, 26 martie, la vârsta de 73 de ani. Acesta a fost infectat cu noul coronavirus.

Despre decesul jurnalistului a anunțat Asociația Presei Independente (API).

„Asociația Presei Independente (API) anunță cu nemărginită durere și tristețe despre decesul prematur și nedrept al unuia din cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova – domnul TUDOR IAȘCENCO, directorul ziarului regional independent „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova.

Tudor Iașcenco s-a născut la 9 iunie 1948. În 1974 a absolvit Facultatea Filologie, secţia Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” – unul din primele ziare independente din Republica Moldova. A fost un jurnalist de vocație, devotat valorilor profesiei care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate, un activist anticorupție și unul din cei mai buni jurnaliști de investigație din țara noastră. Este autor şi co-autor a 12 culegeri de publicistică, povestiri documentare, autor și realizator al conceptului şi culegerii de interviuri „30 de întrebări de-acasă” și al culegerii „Mugurii inspirației”.

În anul 1997, domnul Tudor Iașcenco, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, au fondat Asociația Presei Independente (API) și a fost președintele API pe durata mai multor mandate. A fost membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din Republica Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.

Investigațiile sale au fost apreciate de sute de mii de cititori din țară și de peste hotare, iar asociațiile profesionale din domeniul mass-media i-au oferit cele mai prestigioase premii jurnalistice (peste 50 de premii la concursuri naționale de creație profesională).

Viața și activitatea profesională a domnului Tudor Iașcenco a fost și va rămâne un model de urmat pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru întreaga comunitate jurnalistică din Moldova și pentru profesioniștii media care au învățat din experiența sa.

Asociația Presei Independente (API) este profund îndurerată de pierderea irecuperabilă a unuia din cei mai de valoare membri ai săi. Împărtășim durerea nemărginită a familiei și aducem sincere condoleanțe colectivului redacției „Cuvântul”, tuturor celor apropiați și prietenilor.

Drum lin și veșnică amintire!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"