NordNews
Avem ce spune

Doliu în lumea teatrului. O artistă emerită din Bălți a murit subit

Artista emerită a Republicii Moldova, Lidia Noroc-Pînzaru, fostă actriță a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălţi, deţinătoarea Medaliei „Meritul Civic”, a decedat la vârsta de 79 de ani. Anunțul trist a fost făcut pe pagina de facebook al teatrului.

„Drum lin spre Ceruri, draga noastră Lidia,
Subit și răscolitor de dureros anunțăm decesul Lidiei Noroc-Pînzaru. Ne este greu să găsim cuvintele potrivite acum când am aflat că fiinţa ei atât de agreabilă lumii întregi ne-a părăsit pentru totdeauna. A fost o personalitate deosebită şi ca om, şi ca artistă. O femeie frumoasă la chip și suflet, care își trăia anii cu Artă. Aprindem lumânările regretului și exprimăm sincere condoleanţe rudelor! Drum lin spre Ceruri, draga noastră Lidia.”
Lidia Noroc-Pînzaru s-a născut în satul Ustia, raionul Glodeni. A absolvit Institutul pedagogic „Alecu Russo” din Bălți. A debutat pe scena bălțeană în anul 1959, în rolul lui Ionică (băiețașul din piesa lui Gheorghe Timofte „Jertfa”). Regretatul regizor, primul conducător artistical teatrului, Boris Harcenco, i-a mai oferit prilejul de a juca în travesti – l-a prezentat pe Efimcic, în piesa lui Boris Gorbatov „Tinerețea părinților”.

Alături de Mihai Volontir, Iulian Codău, Mihai Ciobanu, Mihai Gîrnu și alții – își croiește o frumoasă biografie scenică, jucînd roluri de dramă și comedie.

Cum scria despre Lidia Noroc-Pînzaru, Ion Gheorghe Șvitchi, în cronicile despre Teatrul bălțean ”…Mereu firească în orice rol, comic sau dramatic, mare sau mic, actrița îi dăruie fiecărui personaj scenic suflet din sufletul ei. Promotoarea scenei bălțene dispune de o bogată gamă de nuanțe, selectate cu deosebită sensibilitate artistică”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"