NordNews
Avem ce spune

Doliu în presa din România: a murit jurnalistul Horia Alexandrescu

Horia Alexandrescu a încetat din viață în această dimineață, la vârsta de 74 de ani. Horia Alexandrescu a fost jurnalist, director și fondator al mai multor ziare de după 1989. A ocupat și funcția de președinte al Fundației Române pentru Jurnalism. Cea care a făcut anunțul decesului a fost fiica acestuia, Anca, realizatoare la postul Realitatea Plus. „Tata a plecat…”, a scris fiica lui Horia Alexandrescu pe Facebook, scrie gsp.ro

Potrivit Antena 3, Horia Alexandrescu era internat, confruntându-se de mai multă vreme cu o boală gravă.

„Nu cred… Dumnezeul să-l ierte! Gânduri bune, Anca!”, a reacționat fosta mare atletă Gabriela Szabo.

Horia Alexandrescu a debutat în presa de sport. Acesta s-a născut pe 9 aprilie 1947. Înainte de decembrie ’89 a scris la „Sportul”, apoi la „Scânteia Tineretului”. Imediat după Revoluţie, lucrează la secţia de sport a Tineretului Liber, pentru ca în toamna 1990 să înfiinţeze „Curierul Naţional”.  După încă 3 ani, fondează „Cronica Română”. Părăseşte acest ziar în 2001 şi înfiinţează cotidianul „Independent”. În 2004 a realizat şi a moderat „„Cafeneaua politică” la TVR. De-a lungul activității sale, Horia Alexandrescu a scris mai multe cărți despre sport. A lansat trei cărți dedicate fostului mare handbalist Cristian Gațu, dar și una dedicată lui Ivan Patzaichin. A publicat, de asemenea, cartea intitulată „Steaua, campioana Europei”, după succesul „roș-albaștrilor” din cupa Campionilor Europeni din 1986.

Horia Alexandrescu, amintiri pentru GSP: „La Los Angeles, în ’84, am văzut primele computere din viaţa mea”

„La Los Angeles, în ’84, am văzut primele computere din viaţa mea. Străbunicele PC-urilor de astăzi erau deja în dotarea ziariştilor, îţi dai seama! Nouă ni se păreau şi telexurile o minune a tehnicii. Îmi fişam toţi marii sportivi în caietele alea, toate informaţiile de interes. Le-am păstrat, ţi le şi arăt dacă vrei. Ştii ce?, veneau şi cei de la Europa Liberă să îmi ceară date!”

„Înainte de JO de la Moscova am publicat cartea „Secretele lui Patzaichin”, în care realizam un interviu imaginar cu marele campion după cursa lui victorioasă de la Moscova!. Editura n-a înţeles cum vine asta şi s-a opus. Mi-au cerut să scot partea cu pricina, dar eu le-am spus „Totul sau nimic”. Cartea a apărut fără modificări, iar o întîmplare providenţială a făcut să comentez împreună cu Cristian Ţopescu cursa cîştigată de Ivan la canoe simplu” declara Horia Alexandrescu  în 2012 pentru GSP.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"