NordNews
Avem ce spune

Donald Trump a testat pe Tweeter ideea amânării alegerilor prezidențiale din SUA

Președintele Trump a lansat idea de a amâna scrutinul din noiembrie, pînă când alegătorii vor putea vota „în condiții normale și în siguranță”, scrie Radio Europa Liberă

Data alegerilor poate fi modificată însa doar de catre puterea legislativă, nu e prerogativă președintelui. A fost stabilit de către Congres, in 1845, ca alegerile sa aiba loc in prima zi de marți de dupa 1 noiembrie.
Pentru ca data de anul acesta sa fie modificata de la 3 noiembrie, cum cade acum, este nevoie de un act al Congresului.
Trump considera că votul în absența este pozitiv, în cazurile in care o persoana, cum a fost cazul cu el insuși, nu poate fi prezenta fizic la centrul de votare, dar ca votul generalizat prin corespondență ar fi incorrect si fraudulos, fără să-și dovedească însă aceste din urma afirmații.
Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump a luat apărarea președintelui, spunând că acesta „a ridicat doar o problemă din cauza haosului creat de democrații care insista ca votul sa se facă prin corespondență”. El a adaugat că votul prin corespondență ar invită la haos și întirzieri substanțiale în aflarea rezultatelor.
Purtătatoarea de cuvânt a Comitetului Național Democrat a declarat că sugestia prețedintelui este nimic mai mult decât „o încercare disperată de a distrage atenția de la cifrele devastatoare anunțate azi în legatură cu starea economiei, care scot in evidență eșecul politicilor sale împotriva noului coronavirus, care au scufundat economia americană și costat locurile de muncă ale milioane de americani”.
Cercetătorii nu au găsit dovezi de fraudă în cinci state în care alegerile preliminarii s-au bazat în special pe vot prin corespondență: Colorado, Hawaii, Oregon, Washington si Utah. Dar președintele a spus: „Democrații încearca să falsifice alegerile, trimitind zeci de milioane de buletine de vot si folosind virusul chinezesc ca o scuza pentru a permite cetatenilor să nu voteze în persoana”. El a adăugat: „Dupa opinia mea, va fi cea mai coruptă alegere din istoria țarii noastre și nu putem permite ca așa ceva sa se întâmple”.
Într-o audiere la Congres, ministrul justiției, William Barr, nu a oferit un răspuns clar când a fost întrebat dacă președintele poate schimba data alegerilor. „Nu am analizat aceasta chestiune, din perspectiva constituțională”, a spus Barr. El a arătat ca nu are motive sa creadă ca alegerile vor fi falsificate, dar a avertizat în legatură cu un potențial de fraudă la votul prin corespondență, fară să ofere dovezi.
Contracandidatul lui Trump, democratul Joseph Biden, a anticipat că președintele va încerca să gasească o rațiune pentru ca alegerile sa nu aibă loc la data stabilită.
În replica, purtatorul de cuvânt al Casei Albe a arătat ca spusele lui Biden ar fi „afirmatii fara sens și teorii ale conspirației ale unui candidat rătacit, care nu are legătura cu realitatea”. „Președintele Trump a afirmat cu claritate că alegerile vor avea loc la 3 noiembrie”, a spus purtatorul de cuvânt prezidențial.
Sugestiile lui Trump cu privire la posibila amânare a scrutinului sunt privite cu scepticism si de republicani, unul dintre liderii partidului din statul Wisconsin, Rohn Bishop, spunând: „În America avem date precise pentru alegeri și nu le schimbăm. Lincoln a candidat la alegeri în timpul războiului civil. Am organizat alegeri și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
1 Comentariu
  1. Alpha spune

    Twitter, nu Tweeter

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"