NordNews
Avem ce spune

Donald Trump spune că "știe multe" despre explozia misterioasă din Rusia

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că ştie „multe” despre explozia misterioasă care s-a produs într-o bază militară rusă şi a dat asigurări chiar că SUA au o armă similară, o afirmaţie dezminţită imediat de un expert respectat, relatează digi24.ro.

„SUA află multe în urma exploziei unei rachete defectuoase în Rusia”, a postat pe Twitter miliardarul republican, menţionând racheta „Skyfall”. „Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată”, a adăugat el.

„Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară”, a replicat pe Twitter expertul american Joe Cirincione.

„Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului rece”, a adăugat Cirincione, preşedinte al fundaţiei Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală.

Potrivit experţilor americani, accidentul de săptămâna trecută este probabil legat de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia o numeşte 9M730 ‘Burevestnik’, una dintre noile arme „invincibile” despre care Vladimir Putin a vorbit la începutul anului. NATO a dat acestei rachete ruse numele de „SSC-X-9 Skyfall”.

La patru zile după explozie, care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, autorităţile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor „arme noi”, promiţând să le ducă „până la capăt”.

Baza unde s-a produs accidentul, deschisă în 1954 şi specializată în teste cu rachete ale flotei ruse, în special rachete balistice, este situată în apropiere de satul Nionoska, în regiunea Arhanghelsk.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"