NordNews
Avem ce spune

Donald Trump va declara stare de urgență națională în SUA

Președintele american Donald Trump intenționează să declare stare de urgență în SUA, pentru a face rost de fonduri pentru construirea zidului de la granița cu Mexicul, a anunțat Casa Albă, transmite digi24.ro.
Măsura controversată îi va permite lui Trump să nu mai aibă nevoie de aprobarea Congresului, care a refuzat să aloce bani pentru construirea zidului promis de Trump în campania electorală.
Democrații, dar și mai mulți republicani îl acuză pe Donald Trump de „un abuz grosolan de putere”, în condițiile în care starea de urgență este o măsură folosită de obicei în situații extraordinare.
Într-o conferinţă de presă, imediat după aceea, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a anunţat un vot „mai târziu astăzi (joi)” asupra acordului bugetar, fără să reacţioneze imediat faţă de anunţul declarării iminente a unei „urgenţe naţionale”.
Potrivit Reuters, Pelosi a declarat însă că ar putea declanşa proceduri judiciare în cazul în care Trump declară această „urgenţă naţională”.
Washingtonul are termen până vineri, la miezul nopţii, să evite un nou impas care ar putea conduce la „secarea” bruscă a bugetelor – „shutdown” – a 25% din administraţiile federale.
O lege adoptată în 1976 – „National Emergencies Act” – îl autorizează pe preşedintele Statelor Unite să invoce o ”urgenţă” naţională, pentru a activa puteri extraordinare, care i-ar permite lui Donald Trump să ocolească Congresul şi să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul reclamat.
Ultimii preşedinţi ai Statelor Unite au făcut uz de aceste dispoziţii – însă în circumstanţe diferite.
George W. Bush a decretat stare de urgență națională după atentatele de la 11 septembrie 2001, iar Barack Obama a făcut la fel în timpul epidemiei de gripă H1N1.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"