
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, Șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu au susținut astăzi, 10 februarie 2023 un briefing de presă, prin intermediul căruia au informat despre delegarea noului candidat la funcția de premier al țării noastre, Dorin Recean, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. El a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.
„Noul Guvern va trebui să accelereze curățarea justiției. Am promis și avem responsabilitatea să facem dreptate în țara noastră. Noul Guvern are obligația de a curăți țara de corupție. Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. În urma discuțiilor, l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru (…)”, a declarat Maia Sandu.
,,Noul Guvern va trebui să-și concentreze eforturile pentru revigorarea creșterii economice. Să atragem cât mai multe investiții, astfel încât să nu facem față doar crizelor, dar și să avem locuri de muncă, să corespundem standardelor. Noul guvern va trebui să curețe justiția, indiferent de tentativele grupărilor de hoți. Sistemul putred va continua să pună piedici, dar vom trebui să mergem înainte. Aș vrea să facem din anul 2023, un an al reconstrucției. O reconstrucție de economie, de localități, o reconstrucție de justiție. Țara noastră va ieși cu capul sus din această perioadă tulbură”, a mai adăugat șefa statului.
La rândul său, candidatul la funcția de noul premier al R. Moldova a menționat că va purcede imediat la crearea unui nou cabinet de miniștri, misiunea căruia se va axa pe trei dimensiuni esențiale.
,,Voi purcede imediat la crearea garniturii guvernamentale. Vom purcede imediat la crearea la trei dimensiuni importante. Prima este ordinea și disciplina în instituții. Instituțiile trebuie să deservească cetățeni și mediul de afaceri. Da, există rezistență, dar o vom depăși. A doua dimensiune este să avem o nouă viața pentru economie, asta înseamnă mai multe resurse accesibile pentru investiții în afaceri, întreprinderile mici și mijlocii. Trei, pacea și stabilitatea. Trebuie să conștientizăm, de la al Doilea Război Mondial încoace, suntem în cel mai mare risc de provocări. Dominanta programului de guvernare este integrarea europeană. Trebuie să implementăm toate condiționalitățile”, a spus Recean.
În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul, conform spuselor ex-ministrului din acea perioadă, a fost deschis în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și restabilit de judecată de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat, scrie zdg.md
Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2021, Recean a obținut 4200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26 332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21 750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.