NordNews
Avem ce spune

Dosar penal pentru un primar din Hîncești, după ce și-a făcut drumul până la poarta casei din banii destinați proiectului „Drumuri bune pentru toți”

Procuratura raionului Hîncești a pornit o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu comis pe parcursul anului 2020 de către conducerea Primăriei Dancu, raionul Hîncești, în procesul de reparație a drumului spre casa primarului, fapt făcut public de ZdG la început de noiembrie 2020, transmite zdg.md. 

Centrul Național Anticorupție (CNA) a informat ZdG că Procuratura Hîncești a pornit un dosar penal, pe 22 decembrie 2020, în temeiul articolului 327, alineat 1, Cod Penal, abuz de putere sau abuz de serviciu. Potrivit acelorași informații, abuzul de serviciu a fost comis pe parcursul anului 2020 de către conducerea Primăriei Dancu „în procesul identificării resurselor financiare pentru reparația unei porțiuni de drum care, prin decizia Consiliului local, a fost pusă în sarcina primarului satului Dancu care, în realitate ar fi reparat drumul de acces doar până la domiciliul său”. Pe 30 decembrie 2020, la o săptămână după ce a fost deschis, dosarul a fost transmis la CNA, iar pe 18 ianuarie 2021 acesta a fost expediat, conform competenței, către Procuratura Hînceşti, ne-au informat reprezentanții CNA.

„A fost anexat și articolul, dar și mai multe acte”

Ghenadie Beregoi, procurorul Procuraturii Hîncești care a deschis cauza penală și care o gestionează după ce aceasta a revenit de la CNA la Procuratura Hîncești a precizat pentru ZdG că aceasta se află în procedură, iar Vladimir Pretuleac, primarul din Dancu nu are încă niciun statut. „Dosarul penal a fost deschis mai mult în baza unei sesizări depuse de o persoană fizică din localitatea dată. A fost anexat și articolul, dar și mai multe acte”, a precizat Beregoi. Procurorul susține că dosarul a revenit în gestiunea Procuraturii Hîncești după ce reprezentanții CNA au înlocuit competența și au motivat că dosarul trebuie examinat la Hîncești, pentru că persoanele implicate sunt din teritoriu, astfel ar fi mai ușor de efectuat acțiuni de urmărire penală.

De la primar, pentru că nu i se poate da acum nicio calitate, au fost luate note și declarații. Ele însă nu pot fi luate drept probe la cauza penală, pentru că primarul nu are niciun statut. S-au acumulat note. Au fost acumulate toate deciziile. A fost remisă o scrisoare către Autoritatea Națională de Integritate, pentru că sunt mai multe episoade. Ulterior, urmează niște controale de la organe competente, pentru a vedea cum au avut loc și licitațiile publice. Nu au fost audiați încă toți consilierii”, ne-a spus procurorul de caz, accentuând că urmărirea penală va continua.

Dosarul penal, deschis la o lună și jumătate după ancheta ZdG

Pe 9 noiembrie 2020, ZdG scria că programul „Drumuri bune pentru Moldova”, redenumit de către socialiști în „Drumuri bune pentru toți” s-a transformat, în localitatea Dancu din raionul Hînceşti, în „Drumuri bune pentru primar”. ZdG constata că primarul Vladimir Pretuleac a convins antreprenorul care executa lucrările să construiască o porțiune de drum care trece prin fața porții sale și se termină la casa vecină, chiar dacă la Consiliul Local se decidea, în două rânduri, altceva.

Ca să ajungă asfalt până la poarta primarului, localnicii acuzau că s-a renunțat la construcția altor segmente de drum, mai importante, fiind scurtat inclusiv drumul de acces spre cimitir, reparat și el în cadrul programului. Primarul recunoștea că el a fost cel care a întocmit și semnat schema prin care indica reparația drumului din fața casei sale, dar avea și argumente în acest sens: „La primar vine și președintele țării, iată a fost Igor Nicolaevici…. Totuși, și eu am mașină, și plătesc impozite”, se apăra primarul. Vladimir Pretuleac este primar al comunei Dancu din anul 2007, când a fost ales pe listele Alianței Moldova Noastră. În 2011, 2015 și 2019 a câștigat mandatele de primar, reprezentând Partidul Democrat din Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata