NordNews
Avem ce spune

Dosarul „frauda bancară”: fostul preşedinte al BEM a fost trimis în judecată

Fostul Preşedinte interimar al Băncii de Economii va compărea pe banca acuzaţilor pentru delapidarea averii străine în proporţii deosebit de mari. Procuratura Anticorupţie a finalizat şi expediat dosarul de învinuire a acestuia în judecată, cauza penală fiind disjunsă din dosarul denumit generic „frauda bancară”, transmite tvrmoldova.md.

În concret, potrivit probatoriului, în intervalul iulie 2013 – septembrie 2014, fostul Preşedinte interimar al BEM, acţionând în interesul unui grup criminal, şi-a asumat controlul şi adoptarea deciziilor cu caracter administrativ, juridic şi economico-financiar la nivelul organelor de conducere ale băncii, participând, în calitate de coautor, la sustragerea din banca aflată în proces de lichidare, a 100 milioane de dolari SUA.
Ulterior, pentru a ascunde faptul sustragerii sumei de 100 milioane de dolari SUA, aflate în administrarea sa şi a evita răspunderea, nu a înregistrat în evidenţa contabilă transferurile ilegale ale mijloacelor băneşti într-o bancă din Federaţia Rusă, reflectând acest fapt abia pe 24 noiembrie 2014, denaturând, astfel, situaţia reală vizând datele din bilanţul contabil şi lichiditatea băncii.
Fiind audiat de procurori pe marginea învinuirilor aduse, acesta nu-şi recunoaşte vina.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracţiunii, procurorii au instituit sechestru pe trei bunuri imobile ale acestuia, cu eventuala lor confiscare specială, în folosul statului.
Inculpatul a fost reţinut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foştii conducători ai celor trei bănci falimentate (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială), dar şi reprezentanţi ai holdingului Şor.
De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu.
Urmărirea penală în privinţa celorlalte persoane învinuite continuă, iar Procuratura va informa suplimentar despre măsurile întreprinse şi rezultatele obţinute pe acest caz.

Notă:
Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata