NordNews
Avem ce spune

Dosarul „Laundromat”: Peste un sfert de miliard de lei, sechestrați. Banii aparțin lui Platon

Procuratura Anticorupție vine cu precizări în cazul celor peste 268 de milioane de lei puse sub sechestru pe 24 iunie în cauza penală denumită generic „Laundromat”. Banii ar fi fost deținuți cu drept de proprietate, dar și prin intermediul terților, de către controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Potrivit procurorilor, cauza penală a fost pornită de către Procuratura Anticorupție, conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state. În acest sens, această organizație criminală a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din R. Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Așadar, sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea  mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a R. Moldova, cât și a Federației Ruse”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție.

Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din R. Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon.

„La moment urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, fiind întreprinse un complex de acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cauzei, în scopul realizării unei anchete penale complete și obiective, în scopul restituirii prejudiciului cauzat și atragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate”, se mai arată în comunicat.

Amintim că, persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp, cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Citește și: Dosarul Laundromat. Bunuri în valoare de 268 milioane de lei, puse sub sechestru de ARBI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"