NordNews
Avem ce spune

Dosarul soților Duca a fost trimis în judecată

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința ex-președintelui Academiei de Științe din Moldova și a soției acestuia – ex-rector al Universității Academiei de Științe și  trimis dosarul în judecată.
Soților Duca le este incriminat excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu cu cauzarea de daune statului în proporţii considerabile, săvârșite în perioada de timp cuprinsă între 1 ianuarie 2011 și 30 iunie 2016.
Potrivit materialelor prezentate de procurorii anticorupție, pe parcursul perioadei de deținere a funcțiilor de conducere a Academiei de Științe și a Universității acesteia, învinuiții au comis un șir de încălcări, în rezultatul cărora bugetul statului a fost prejudiciat de 929 536 de lei.
În calitate de conducători ai instituțiilor date, soții Duca și-au atribuit în mod ilicit salarii majorate substanțial pentru activitățile de administrare și cercetare desfășurate, în raport cu zilele efectiv lucrate, precum și prime și sporuri ilegale, în fapt, aflându-se frecvent în deplasări de serviciu peste hotarele țării și în concedii achitate din banii instituțiilor pe care le dirijau.
Dacă în urma procesului de judecată, soții Duca vor fi găsiți vinovați pentru săvârşirea excesului de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, ei riscă o  amendă în mărime de până la  57 500 de lei  sau  închisoare pe un termen de până la 3 ani, cu privarea în ambele cazuri de dreptul de a ocupa de la 2 la 5 ani de zile   funcţii de conducere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"