NordNews
Avem ce spune

Două cazuri de pestă porcină, depistate pe teritoriul R. Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat  despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană, în raioanele Ungheni și Cahul.

Prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului PPA, în probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine, amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni și în exploatația non profesională din extravilanul localității Cîșlița Prut, raionul Cahul”, se arată în nota informativă.

În acest context, Comisiile pentru Situații Excepționale ale raionului Ungheni și raionului Cahul au aprobat planuri de măsuri complexe de combatere, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarelor au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km), fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate , dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia”.

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

De asemenea, în contextul desfășurării procesului activ de recoltare a cerealelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"