NordNews
Avem ce spune

Dovezi că Rusia a folosit bombe cu fragmentare: Oamenii au murit în case, în cimitire, la locurile de joacă

Amnesty International a acuzat luni Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare, relatează digi24.ro.

În cursul unei anchete aprofundate, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului afirmă că a găsit dovezi care arată că în şapte atacuri asupra unor cartiere din cel de-al doilea oraş al Ucrainei, nord-estul ţării, forţele ruse au folosit bombe cu submuniţii de tip 9N210 şi 9N235 şi mine cu dispersie, două categorii de arme interzise prin tratate internaţionale.

Intitulat „Oricine poate muri în orice moment”, acest raport arată cum forţele ruse au provocat pagube imense prin bombardarea unor cartiere rezidenţiale din Harkov de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie.

Amnesty susține că a găsit dovezi că, în cel puțin șapte atacuri asupra cartierelor din Harkov, rușii au folosit arme cu dispersie. La detonare, acestea eliberează în aer zeci de bombe sau grenade pe sute de metri pătrați.

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetător pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty.

”Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor. Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. Au un efect devastator și provoacă multe decese și răni în rândul civililor”, a adăugat ea.

Deşi Rusia nu este semnatară a Convenţiei privind armele cu submuniţie, nici a Convenţiei privind minele antipersonal, dreptul internaţional umanitar interzice atacurile şi utilizarea de arme care, prin natura lor, lovesc fără deosebire şi constituie o crimă de război, subliniază raportul Amensty.

Administrația militară din Harkov spune că 606 de civili au fost uciși în regiune de la începutul războiului. Procuratura ucraineană a deschis peste 12.000 de anchete pentru crime de război în toată țara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"