NordNews
Avem ce spune

Droguri în proporții deosebit de mari și nouă persoane reținute,rezultatul a 15 percheziții

Ofițerii de investigații ai  Direcției de Combatere a crimei organizate și colegii de la Centrul analiză a informației a  INI în comun cu ofițerii Direcției generale urmărire penală și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, pe parcursul a trei luni au  documentat  un grup criminal organizat, specializat în  circulația ilegală a produselor etnobotanice.

 În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale întreprinse,  s-a constatat că, mebrii grupării, împărțind bine rolurile între ei, au organizat o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a produselor etnobotanice, în proporţii deosebit de mari atât în raza municipiului Chișinău, cât şi în alte localităţi ale Republicii Moldova.

 În rezultat, au fost identificați 11 membri ai grupului, cu vârsta cuprinsă între 20-55 ani, 9 dintre ei anterior judecați, care  acționau sub conducerea liderului grupului, care este deținut în Penitenciarul nr.13 – Chișinău. Acesta  fiind dirijat și protejat de alți condamnați așa numiți ,,autorități criminale din lumea interlopă”.

 Astfel, conform rolurilor determinate unii membri primeau substanțele etnobotanice în cantități mai mari, alții le repartizau și împachetau în cantități mai mici în pachete de tip zip-lock cu greutatea între 3 – 5 grame, ulterior  distribuite pentru realizare altor membri. Prin urmare, aceștia aflându-se în diferite locuri publice, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, din mun. Chișinău și alte raioane ale țării,  înstrăinau consumatorilor, preponderent adolescenților, circa 100 pachete zilnic, la un preț de 100 lei per pachet.

 În cadrul cauzei penale au fost efectuate 15 percheziții atât la domiciiliile și mijloacele de transport a membrilor grupului cât și în incinta a două instituții penetenciare. În urma perchezițiilor, polițiștii au  depistat și ridicat circa 300 000 lei, obținute în urma practicării activității ilegale, produse etnobotanice împachetate în diferite cantități pentru realizate cu o greutate totală de peste 3 kg,  telefoane mobile, cartele SIM, calculatoare și două automobilele utilizate în activitatea criminală, notițe și carnete cu înscrisuri de ciornă ce reflectă evidența realizării produselor etnobotanice.

Tot în cadrul cauzei penale au fost efectuate și alte acțiuni de urmărire penală cum ar fi audierea martorilor, ridicări, examinarea obiectelor, concomitent fiind efectuate mai multe măsuri speciale de investigații, cum ar fi; investigații sub acoperire, achiziții de control, documentarea cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne, urmărirea vizuală, interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice.

Astfel, la 6 februarie a.c., au fost reținute 9 persoane, iar în privința altora investigațiile continuă. De asemenea, se activează în vederea stabilirii provenienței substanțelor etnobotanice și destructurării întregului grup criminal și stoparea ,,fenomenului” .

 În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru circulaţia ilegală a substanţelor narcotice,  psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare în proporții deosebit de mari.  Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

 Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

 Menționăm, efectul consumării acestui tip de substanțe etnobotanice are un impact negativ asupra psihicului persoanei, provocând stări agresive, halucinații și creând dependența puternică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"