NordNews
Avem ce spune

Drumul lui Octavian Țîcu spre fotoliul de președinte al Republicii Moldova

Octavian Țîcu este deputat neafiliat și candidează ca reprezentant al Partidului Unității Naționale la  scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent.

MoldovaCurată.md scrie că Octavian Țîcu este originar din satul Costuleni din raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot acolo și-a obținut și studiile de doctorat. A activat în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, dar și la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta este boxer profesionist.

În anul 2013, pentru o perioadă de doar o lună, a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Iurie Leancă. Țîcu a fost propus în această funcție de către Partidul Liberal. La scurt timp a plecat din minister, fiind nemulțumit de pretinsele ilegalități de acolo.

La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional la Ungheni, pe listele Blocului electoral „Platforma Popular-Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scrutinul parlamentar din februarie 2019 a fost ales deputat pe lista Blocului Electoral  ACUM, propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. În luna septembrie 2019 însă a anunțat că părăsește fracțiunea (PPDA), dar rămâne deputat independent în cadrul Blocului ACUM, spunând că nu poate accepta faptul că ACUM a făcut coaliție cu Partidul Socialiștilor:

La alegerile locale din anul trecut, Octavian Țîcu a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, deja ca reprezentant al Partidului Unității Naționale, însă nu a trecut de turul întâi. Din luna decembrie până în prezent, este deputat neafiliat și președinte al  PUN.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Țîcu a indicat că în ultimii doi ani a avut un venit salarial total de circa 676 000 de lei, bani acumulați din salariul de deputat, din activitatea didactică, dar și din activități editoriale. În anul 2015, Octavian Țîcu a devenit proprietarul unui apartament de peste 128 de metri pătrați în municipiul Chișinău. Deține, de asemenea, un autoturism de model Ford Focus, achiziționat cu doi ani în urmă.  În conturile bancare ale familiei Țîcu, la momentul completării declarației se aflau circa 27 000 de lei. Pe un alt cont, deschis la o bancă din România – de 9 700 de euro.

În anul 2014, Octavian Țîcu a fost acționat în judecată de către Veaceslav Manolachi, pe atunci rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, care susținea că Țîcu l-a denigrat într-un articol publicat în presă, acuzându-l de fraude. Rectorul a cerut dezmințirea acelor informații, însă în primă instanță a pierdut procesul. În anul 2014, Octavian Țîcu a câștigat procesul și la Curtea de Apel Chișinău, magistrații respingând apelul declarat de Manolachi. Dosarul nu a mai ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție.

Octavian Țicu nu are în prezent deschise dosare penale pe numele său, potrivit informațiilor primite de Moldova Curată de la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"