NordNews
Avem ce spune

Duma de Stat a Rusiei a aprobat în ultima lectură schimbările la Constituţie

Camera inferioară a Parlamentului din Rusia a aprobat azi, 11 martie,  în a treia şi ultima lectură o serie de amendamente la Constituţie, inclusiv o prevedere care îi permite preşedintelui Vladimir Putin să poată obţine un nou mandat, relatează DPA pentru agerpres.ro
În forma sa actuală, Constituţia îi permite preşedintelui să aibă două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că Putin ar trebui să părăsească preşedinţia peste patru ani. În vârstă de 67 de ani, Putin se află la conducerea Rusiei ca preşedinte sau prim-ministru de două decenii.
Din 2000 şi până în 2008, Putin a fost preşedinte timp de două mandate de patru ani. Apoi, Constituţia a fost modificată pentru ca mandatul să fie extins la şase ani, iar Putin s-a întors la preşedinţie în 2012, după un mandat de premier, şi a fost reales în 2018.
Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat presei că 383 de deputaţi au fost votat pentru, 43 s-au abţinut şi nici un vot nu a fost împotrivă, a relatat agenţia de presă rusă Interfax.
Proiectul de lege include circa 390 de schimbări la Constituţie, a precizat el.
Camera inferioară a legislativului este dominată de partidul politic cel mai puternic asociat cu Putin, Rusia Unită.
Proiectul de lege va ajunge acum în camera superioară a Parlamentului, Consiliului Federaţiei, unde este aproape sigur că va fi aprobat, printr-un vot care va avea loc sâmbătă, iar apoi va merge la Curtea Constituţională.
Potrivit Interfax, Putin va promulga legea cel mai probabil la 18 martie, data în care Rusia marchează anexarea regiunii ucrainene Crimeea.
Putin a insistat că amendamentele ar trebui aprobate printr-un referendum la 22 aprilie pentru a intra în vigoare.
Printre amendamente se numără şi introducerea unui salariu şi a unor alocaţii de pensie minime pe baza costului vieţii, aspecte care ar putea convinge populaţia să voteze în favoarea schimbărilor.
Alte amendamente ar întări autoritatea puterii legislative, controlată în prezent de Rusia Unită, partidul sprijinit de Putin.
Noile schimbări ar prevedea şi introducerea în Constituţie a interdicţiei căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi menţionarea credinţei în Dumnezeu, o îndepărtare semnificativă de doctrina ateistă din timpul Uniunii Sovietice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"