NordNews
Avem ce spune

Dumitru CRUDU // Fantomele trecutului

În dimineața asta, am trecut pe lângă pușcărie. Traversam strada,  când l-am văzut pe Iurie Roșca pe trotuarul de peste drum de penitenciar, uitându-se la ferestrele zăbrelite și eu mi-am încetinit pașii, întrebându-mă da ce naiba oare face Roșca aici?

Mergeam din ce în ce mai încet și mă holbam la Iura, care, la rândul lui, răscolea cu ochii una dintre ferestruici, insistent și sfredelitor. M-am uitat și eu la ferestruica la care acesta se uita și mi s-a părut că observ silueta cuiva, în spatele gratiilor, și un gest schițat cu mâna. Sau, poate, mi s-a părut.  Posibil să mi se fi părut deoarece când m-am uitat a doua oară mai atent nu am mai văzut nimic altceva decât umbra copacului sărind peste zid și prăbușindu-se în geam. Doar umbra copacului și nici un fel de siluetă a te miri cărui deținut.

Și apoi, mi-am zis eu, oare chiar să fie Roșca atât de irațional încât să comunice prin semne cu deținuții din pușcărie, când toată poliția e cu ochii pe el? Parcă nu-mi venea să cred. Și totuși, cel care stătea peste drum de pușcărie și se uita la una dintre ferestruicile pușcăriei era Roșca și nimeni altcineva.

Nu peste mult, a traversat și el strada și eu m-am întrebat dacă tipul acela era chiar Roșca sau nu era decât cineva care semăna cu el. Nu mai eram sigur de nimic și mi-am continuat drumul. Am lăsat pușcăria în urmă și am intrat în piața de lângă penitenciar, scoțându-mi din cap fantomele trecutului. Încă nu am devenit paranoic ca să mă gândesc zi și noapte la Iurie RoșcaAm trecut printre tarabe și m-am oprit la masa unde se vindeau acumulatoare. Mi-am cumpărat două și am ieșit în stradă.

Înapoi, am trecut iar pe lângă pușcărie și din nou l-am văzut pe Iurie Roșca, de data asta, îngroșând rândul celor care voiau să intre în temniță. Ușa s-a deschis și tot puhoiul acela de oameni s-a scurs în măruntaiele pușcăriei.

Mă uitam la ușa închisă a pușcăriei și mă întrebam oare pe cine a mers să-l vizitez Iurie Roșca. Oare nu pe Iurie Bolboceanu?
Sursa: Deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"