NordNews
Avem ce spune

După Cavcaliuc a venit și timpul lui Botnari. „Borsetka” lui Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare internațională

Fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Vladimir Plahotniuc este anunțat în căutare internațională de Interpol. Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pe Botnari, care în anul 2019 a fugit din R. Moldova, după ce Partidul Democrat din care făcea parte a cedat puterea, scrie zdg.md

Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol) a menționat că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată de Biroul Interpol de la Lyon, astfel că autoritățile britanice urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea lui Botnari.

„Confirm faptul că Constantin Botnari este anunțat în căutare internațională pentru localizare. Faptul că este anunțat în căutare este precedat de o solicitare a autorităților abilitate. În speță este vorba de Biroul național Central Interpol al R. Moldova care a transmis această solicitare în adresa Biroul Interpol de la Lyon pentru a fi anunțat în căutare internațională. (..) Este vorba despre contrafacere, fals în acte publice”, a declarat  Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol).

Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, Botnari, împreună cu Plahotniuc sunt învinuiți de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.

„Mai exact, la indicația cetățeanul Plahotniuc, deputatul afiliat dânsului și-a folosit autoritatea conferită prin poziția sa socială din acel moment, ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Astfel, actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, se menționează în nota PCCOCS.

În perioada guvernării PD, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci Vladimir Plahotniuc. În 2019, atunci când PD a cedat puterea, Botnari a dispărut din spațiul public și a plecat din R. Moldova.

Amintim că ieri, 20 decembrie, și fostul șef – adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, a fost dat în căutare de Interpol pentru arest și extrădare, după ce autoritățile din Chișinău au înaintat o solicitare în acest sens în luna august a acestui an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata