NordNews
Avem ce spune

După ce a stat un an și jumătate decapitat, monumentul lui Pușkin de la Fălești a fost restaurat

Restaurarea monumentului lui Pușkin de la Fălești, statuie care a stat un an și jumătate fără cap, s-a încheiat la 20 iunie curent. Persoana cre s-a implicat cel mai activ în procesul de restaurare al lui Pușkin se numește Damian Furdui și el este directorul Școlii de Arte Plastice ,,Gheorghe Vrabie” din Fălești. Echipa nordnews.md și-a propus să afle mai multe detalii despre circumstanțele renovării monumentului. În acest scop, am realizat un scurt interviu cu Damian Furdui.
De ce ați ales să vă implicați în renovarea menumentului lui Pușkin?
Este prea trist când se strică ceva, mai cu seamă un monument de o valoare și o importanță locală, este prea scârbos să vezi un an și jumătate un monument decapitat. M-am apucat de renovare, pentru că am avut încrederea că pot să duc la bun sfârșit acest proiect.
Ne puteți spune, când a fost luată decizia de a-l restaura?
Decizia de renovare a monumentului a fost luată cu mult mai înainte, dar punerea ei în practică a durat ceva timp.
Cine s-a mai implicat în acet proces de restaurare în afară de dumneavoastră?
Implicați au fost mulți, de la muncitori, la intreprinderi precum IM Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe, RED-NORD SA Fălești, agenți economici, până la voluntarii care au contribuit semnificativ la finalizarea proiectului cu succes. Profitând de moment, vreau să le mulțumesc din suflet, căci fără ei era să fie mult prea complicat.
Dar de unde ați luat fondurile necesare restaurației?
Monumentul a fost renovat sub patronajul președintelui R. Molvova, Igor Dodon.
Vă rugăm să descrieți succint cum a decurs procesul renovării monumentului lui Pușkin?
A fost o adevarată provocare, un proces complex și minuțios, desigur. Au fost studiate multe imagini, ca să ne apropiem cât mai mult de realitatea portretului. Monumentul datează din anul 1957 și desigur că de suferit a avut nu numai capul, dar și toate celelalte parți componente. Lucrările de curățare a monumentului, modelarea capului, le-am realizat împreună cu un sculptor experimentat, care a rugat să nu i se facă public numele. În procesul de restabilire am descoperit, pas cu pas, secretele de lucru ale sculptorilor din secolul trecut. Dacă la prima vedere, monumentul părea o sculptură obișnuită, atunci vă zic cu toată seriozitatea că este un monument ce are relief, plasticitate, proporțiile lui sunt perfecte. Este turnat complet din beton de o calitate foarte bună. După ce s-a lucrat cu flexul și s-a înlăturat acel strat gros de var de vreo 3-4 cm, care s-a adunat în decursul a mai multor ani, fapt ce a șters din formele originale ale monumentului, am reușit, într-un final, să-i readucem imaginea inițială.

Care au fost reacțiile oamenilor, când au văzut monumentul restaurat?
După discuția cu oamenii am înțeles că ei sunt bucuroși și mulțumiți de rezultat.
Dar dumneavoastră personal sunteți mulțumiți de realizarea acestui proiect?
Sunt mulțumit de rezultat și desigur de experiența pe care am avut-o.
În concluzie, aș putea spune că, dacă există implicare din partea oamenilor, ce ține de problemele comunității, lucrurile mereu vor merge cu spor!
Aleksandr Sergheevici Pușkin a fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care l-au urmat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata