NordNews
Avem ce spune

„E foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi vorbind”, avertizează experții OMS

La aproape doi ani de la începutul pandemiei, omenirea se confruntă cu un record absolut de noi infectări generate de tulpina Omicron. Săptămâna trecută, în lume, au fost înregistrate peste 9,5 milioane de cazuri de COVID-19, a anunțat, joi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizând că noua variantă a SARS-CoV-2 va produce un adevărat „tsunami”, iar speculațiile potrivit cărora Omicron va fi ultima tulpină cu care ne vom confrunta sunt doar niște speranțe, scrie digi24.ro.

Cazurile la nivel global de COVID-19 au crescut cu 70%, în săptămâna dintre 27 decembrie şi 2 ianuarie, însă numărul deceselor provocate de boală au scăzut cu 10% în această perioadă, potrivit raportului epidemiologic publicat joi de OMS, citat de abcnews.

Săptămâna trecută au fost confirmate 9,5 milioane de contagieri, aproape dublu sau chiar triplu comparativ cu „vârfurile” înregistrate în valurile precedente, însă numărul deceselor a fost de 41.000, reprezentând a patra săptămână consecutivă de scădere, în pofida actualului val virulent de contagieri.

„Săptămâna trecută am înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că aceste cifre nu sunt cu siguranță cele reale, din cauza testării reduse în perioada sărbătorilor.

Varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată „uşoară”, a subliniat șeful OMS,  avertizând în legătură cu un „tsunami” de cazuri de COVID-19, întrucât numărul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleşite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăţi în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.

„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept ‘uşoară’. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a adăugat directorul OMS.

Totodată, experții OMS avertizează că speculațiile potrivit cărora Omicron ar putea fi ultima variantă cu care ne vom confrunta în această pandemie sunt doar speranțe. „Există multă energie în acest virus”, a precizat șeful OMS pentru urgențe, dr. Michael Ryan.

„Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”, a adăugat un alt responsabil al OMS, Maria Van Kerkhove.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata