NordNews
Avem ce spune

Eclipsă totală de Lună, la noapte, vizibilă și în R.Moldova

Un fenomen spectaculos va putea fi observat la noapte pe cer în R.Moldova, dacă va fi senin. În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, va avea loc așa-numitul fenomen „SuperLuna sângerie a lupului”, o combinaţie între o eclipsă totală de Lună şi o SuperLună, care va fi vizibil în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi puţine regiuni din Asia. Fenomenul începe la ora 4:36, ora R.Moldova, iar maximul se va produce luni dimineaţă, la ora 7:12, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele, scrie deschide.md.
Luna va intra complet în umbra Pământului luni, la ora 07:12, ora R.Moldova când se va afla foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproximativ o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat, în R.Moldova, pe jumătate, până în jurul orei 8:00, Luna apunând când încă este eclipsată, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”.
Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna va intra în penumbra Pământului, însă schimbări pe discul acesteia vor putea fi remarcate de când începe să intre în umbră, adică începând cu ora 5:34. La acel moment, satelitul natural se va afla înspre vest la 20 de grade înălţime faţă de orizont. Faza de totalitate, când discul Lunii va fi mai întunecat decât de obicei, va începe la ora 06:41 şi va avea maximul la ora 07:12. Această fază se va încheia la ora 07:43.
Toate aceste faze vor fi vizibile în R.Moldova, cu Luna aflată foarte aproape de orizont.
Ieşirea din umbră va începe la ora 08:51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora 9:48.
Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc peste doi ani, la 26 mai 2021.
În timpul evenimentului, timp de o oră, Luna va avea o culoare roşiatică şi va părea puţin mai mare decât de obicei. Termenul  de„Lună sângerie” vine de la nuanţa roşie pe care pare să o aibă Luna în timpul eclipsei. În timp ce ea trece prin dreptul Pământului, planeta noastră blochează aproape toată lumina solară ce cade pe Lună. Singura lumină care ajunge este difractată de atmosfera terestră, rezultând astfel culoarea roşiatică.
Ce înseamnă SuperLună
Termenul de „SuperLună” are de-a face cu dimensiunea pe care satelitul natural al Pământului pare să o aibă. În timpul eclipsei lunare, Luna se va afla la distanţa cea mai mică faţă de Pământ, părând astfel mai mare.
Termenul de „Luna lupului” vine de la numele pe care unele grupuri de amerindieni le dau eclipselor de Lună care au loc de-a lungul unui an. Cea din luna ianuarie a fost numită aşa pentru că „în timpul iernii geroase, cu zăpezi mari, haitele de lupi urlă flămânde la marginea satelor indiene”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"