Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin l-a luat la rost pe șeful CET-NORD, Marian Brânză pentru faptul că bălțenii plătesc scump pentru energia termică în sezonul de încălzire 2018-2019. Potrivit edilului această perioadă a devenit cea mai scumpă din istorie. Reprezentantul agentului termic spune că prețurile variază în funcție de numărul de consumatori în blocuri.
V-aș recomanda să veniți în fiecare luni la audiențele pe care le organizez pentru cetățeni. Să ascultați ce cred bălțenii despre dumneavoastră și întreprinderea pe care o reprezentați. Vă amintes că în data de 28 septembrie 2018 într-un interviu i-ați asigurat pe bălțeni că vor plăti mai puți din cauza că întreprinderea se modernizează.
– CET- Nord este un monstru financiar! Spuneți-mi vă rog cui faceșți reduceri la Bălți?
-Noi reduceri nu facem, a răspuns șeful Cet- Nord Marian Brânza.
În timpul sezonului de încălzire, CET-Nord a instalat noi puncte termice individuale de căldură în unele blocuri ale orașului, care, după cum sa afirmat, au fost proiectate pentru o distribuție uniformă a căldurii pe întreagul bloc și pentru economisirea energiei termice. Cu toate acestea, în cele din urmă, oamenii au ajuns la concluzia că acum trebuie să plătească și mai mult. Astfel, pe rețelele socializare bălțenii se plâng pe sumele foarte mari indicate în facturi în comparație cu anul trecut.
În blocurile în care nu au fost instalate aceste puncte termice, dar apartamentele au aceiași suprafață, consumatorii nu au plătit aproape 1900 de lei, ci 1000 de lei. De menționat că încălzirea unui metru pătrat conform noi proceduri de economise a energiei termice este de 56 de lei iar cea veche prevede 30 de lei per metru pătrat.
Directorul CET-Nord, Marian Brînza, explică acest lucru prin faptul că, în primul caz, un număr mare de apartamente sunt deconectate de la încălzirea termică centralizată, dar energia termică ajunge la blocuri cât mai mult, deci vecinii trebuie să plătească pentru cei care s-au debranșat. La întrebarea reporterului NordNEws dacă întreprinderea pe care o conduce o interesează doar profitul în acest caz, Marian Brînza a dat un răspun evaziv.
„Nu, nu e așa, dar nu avem instalate contoare individuale în fiecare apartament, avem un unul comun pentru întreaga casă. Toată energia termică care trece prin contor este distribuită tuturor apartamentelor conectate la centrala termică. Astfel, cu cât mai multe apartamente din casă sunt oprite, cu atât mai multe facturi de încălzire vin la cei care sunt conectați. „, a declarat Marian Brinza, directorul CET-Nord.
CET-Nord prestează servicii către 80% din blocurile locative din municipiul Bălţi, la circa 77 de mii de consumatori.
„Economisirea” energiei termice bate la buzunar consumatorii din Bălți

Articolul precedent
Următorul articol