NordNews
Avem ce spune

Efectele sancţiunilor: Rubla se prăbuşeşte, urmează scumpiri la produse alimentare

Rubla rusească se prăbuşeşte în raport cu principalele valute de referinţă. Euro va fi cotat la peste 80 de ruble la Bursa de la Moscova, depăşind astfel limita maximă de acum doi ani, transmite Deschide.md.
Şi dolarul american a depăşit pragul psihologic, ajungând la 6: peste limita maximă din decembrie 2016. Este a treia devalorizare a rublei după ce, vineri, Ministerul de Finanţe al SUA a publicat noile sancţiuni împotriva oamenilor de afaceri şi funcţionarilor ruşi, potrivit REPUBLIC.ru
Situaţia rublei este îngreunată şi de problemele din Siria, unde SUA intenţionează să atace poziţii militare ale Damascului în urma unui atac chimic asupra populaţiei civile. Rusia le-a atras aliaţilor occidentali atenţia privind potenţialele urmări ale unui atac.
Experţii estimează că urmează scumpiri la haine, accesorii şi electrocasnice, întrucât dealerii de asemenea produse depind în proporţie de 80% de importuri.
Scumpiri ar urma să intervină la produse alimentare şi medicamente.
Sancțiunile impuse de Ministerul de Finanţe al SUA şi-au arătat efectul deja în prima zi, când 50 – dintre cei mai bogaţi ruşi – au pierdut aproape au pierdut 11,7 miliarde de dolari. Printre perdanţi, apropo, sunt şi oameni de afaceri care nu au fost incluşi în lista de sancţiuni.
În acelaşi timp, Agenţia Bloomberg notează că pierderile oamenilor de afaceri ruşi se ridică la 16 miliarde de dolari și că au avut de suferit 26 dintre cei 27 de magnaţi incluşi în lista sancţiunilor.
Cel mai mult a avut de suferit patronul companiei Norilsk Nikel, Vladimir Potanin, care a pierdut 2,2 miliarde de dolari; el nu se regăseşte în lista Ministerului de Finanţe de la Washington.
Pe locul al doilea doi la capitolul pierderi este şeful de la Lukoil, Vaghit Alekperov, cu o diminuare de capital de 1,37 miliarde de dolari, iar pe cel de-al treilea se clasează Vicor Vekseliberg, cu pierderi de 1,28 miliarde de dolari.
Omul de afecri Oleg Deripasko (învinuit de americani că s-ar fi implicat în alegerile prezidenţiale) a pierdut, luni, 905 milioane, iar de la publicarea listei de sancţiuni – 2 miliarde.
Vineri, Ministerul de Finanţe al SUA a publicat 26 de nume cu oameni de afaceri ruşi, care au fost incluşi în lista de noi sancţiuni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"