Egalitatea de gen, subiectul unui Forum organizat la Bălți, înaintea alegerilor locale

50 de femei și câțiva bărbați, reprezentanți ai partidelor politice, ai organizațiilor non-guvernamentale și antreprenori din nordul republicii au participat, astăzi, la un Forum dedicat promovării egalității de gen, care s-a desfășurat în orașul Bălți. Participanții la întâlnire au discutat despre experiența și dificultățile pe care le întâmpină în activitatea pe care o desfășoară.

Consilierul municipal, președinta Organizației Non-Guvernamentale „Afina” și liderul „Clubul Politic al Femeilor 50/50”, Renata Grădinaru, ne-a vorbit despre scopul acestei întâlniri.

„Scopul este de a consolida comunicarea dintre societatea civilă şi domeniul politic, în soluţionarea problemelor femeilor, de a identifica modalitățile de solidarizare și susținere a femeilor în campania electorală, candidații care vor participa la alegerile locale din 20 octombrie 2019, și să facem schimb de bune practici în integrarea dimensiunii de gen în activităţi și proiecte comunitare”, spune Grădinaru.

 

Primarul satului Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, Ala Guzun, va participa la alegerile locale din 20 octombrie, pentru a demonstra, încă o dată, că își poate exercita, cu succes, atribuțiile administrative.

Un program est-european ne-a dat posibilitatea să iluminăm un sătuc în care nu era niciun felinar, dar care, astăzi, are două mii cinci sute de metri de stradă iluminată, datorită implicării civice a trei femei.” ne-a relatat primarul satului Bilicenii Vechi.

 

Participanții la forum au menționat că, în acestă zi, au aflat multe informații noi și utile monitorizării propriei lor dezvoltări personale, dar și informații pe care le vor implementa în procesul administrării organizațiilor publice.

 

„Persoanele care sunt implicate de 20-25 de ani în politică, dar și cele care au o experiență de 30-40 de ani în acest domeniu, ne pot oferi, într-adevăr, sfaturi utile, pe care, implimentându-le în activitățile noastre, ne vor ajuta să soluționăm problemele locuitorilor Republicii Moldova”, a declarat Elena Râbac

 

Foarte multe organizații și structuri din țara noastră susțin implicarea femeilor în politică, iar promovarea acestui subiect are un rol esențial, de aceea și informațiile care ni s-au oferit aici, și cunoștințele pe care le-am obținut,  și relațiile pe care le-am stabilit, și schimbul experiență ne vor ajuta la soluționarea celor mai importante probleme”,a remarcat președintele Asociației Tinerilor cu Dizabilități

Aflăm multe lucruri, pentru că sunt multe femei care trec prin aceleași încercări. Deja știm și, atunci când vine cineva cu un atac, noi știm că acesta este un atac sexist sau este un atac de vârstă, sau altfel. Deja știm cum să acționăm., ne-a relatat participanta la forum din orașul Soroca.

 

Prima ediție a Forumului „Colaborare și solidaritate pentru reprezentarea echitabilă a femeilor în procesul de luare a deciziilor” este organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen în parteneriat cu ONG-urile „Gender-Centru” și „Clubul Politic al Femeilor 50/50”, cu sprijinul financiar acordat de agenția „UN Women” și de Guvernul Suediei.

leave a reply