NordNews
Avem ce spune

Elena Gaina // Tăcerea din încăpere…

Când mă trezesc de dimineață după geam este încă întuneric și nu pot înțelege unde mă aflu. A trecut doar două săptămâni de când închiriez apartamentul cu sora. Ceasul din telefon arată 7.02, până la alarma setată mai sunt 3 ore, dar eu înțeleg că nu voi putea să adorm înapoi. În lumina slabă radiată de ecran pot vedea silueta cutiilor nedespachetate cu lucrurile care mi-au părut necesare când părăseam casa. Decid să verific rețelele de socializare, însă nu am nici o notificare. Nimeni nu îmi scrie noaptea, știu că nu voi răspunde.

Mă deplasez la bucătărie fără a face nici un zgomot, nu vreau să îmi trezesc sora duminică la 7.00, mai mult decât atât, ea are faringită și nu este prea fericită în ultimul timp. Pentru a-mi face ceaiul scot din cana cu logo-ul copacului pachețelul uitat ieri seara. Mă simt liberă. De când nu trăiesc cu tata pot să ies din propria cameră fără frica de a auzi ceva ce îmi va strica dispoziția chiar de dimineață, ziua sau întreaga săptămână. În timp ce îmi beau ceaiul citesc cartea pe care nu o pot termina de o lună. 402 de capitole este prea mult atunci când ieși din casă la 7 .00 dimineața și te întorci la 9 .00 seara și tot timpul este ocupat de școală, gânduri despre bacalaureat, cursuri de engleză, voluntariat și încercări de a nu pierde legătura cu prietenii.

Cheltui 30 de minute pentru a mă machia: 15 doar uitându-mă în oglină în căutare de motivație de a face măcar ceva și 15 pentru a aduce fața într-o stare decentă, ceea ce se așteaptă de la mine. Camera care o ocup acum este cu mult mai mică decât acea în care am petrecut ultimii 7 ani și pare încă mai mică din cauza cutiilor acoperite cu desene făcute de mine în minutele de plictiseală. Aici nu am ce face, ca și în întreaga tăcere a apartamentului. Ies din scară la 10.00 deși la CRAT trebuie să fiu la 11.00, iar eu trăiesc în doar 5 minute de mers distanță. Atunci când urc acele câteva scărițe spre centru, deschid ușa grea, am grijă ca ea să nu să se lovească și intru în încăpere, aud primele cuvinte dimineața, posibil chiar în ultimile 12 ore. Saluuuuuut! Te așteptam…

AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ANIMA” împreună cu partenerii mass-media AO „Asociația Reporterilor Media Nord” sunt beneficiarii Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Youth Media Marathon Bălți” în Bălți.

Timp de 5 luni, 12 tineri sunt abilitați în domeniul artei jurnalistice prin prisma analizei contribuției UE în dezvoltarea serviciilor publice de calitate. În toamna anului 2020, tinerii au participat la un curs de 4 training-uri tematice, organizate de AO CIDP ANIMA cu implicarea experților de la portalul de știri NordNews.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

#ÎmpreunăMaiPuternici #EU4Moldova, #EU4CivilSocietyMD, #CSOActionMoldova, #MLPS, #DezvoltareRegionala, @GIZMoldova

Pentru a urmări activitatea tinerilor jurnaliști abilitați și lucrările lor, accesează:

https://www.facebook.com/CIDPAnima

https://www.facebook.com/anticafeneabalti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"