La 22 august curent, un cetăţean rus pe nume Egor Kryuchkov, în vârstă de 27 de ani, a fost reținut în Statele Unite de FBI, fiind acuzat de tentativă de mituire, dar și de un atac cibernetic planificat, scrie autoblog.md.

Elon Musk a anunţat că ținta atacului a fost o uzină Tesla şi anume Gigafactory din Nevada.

Fondatorul companiei producătoare de maşini electrice, care recent şi-a acumulat o avere de peste 100 de miliarde de dolari, a anunțat acest lucru pe Twitter, comentând materialul blogului Teslarati care a relatat despre caz.

Potrivit informaţiilor oficiale, Egor Igorevich Kriuchkov i-a propus un milion de dolari unui angajat rusofon al Tesla pentru ca el să introducă un malware în sistemul computerizat. Primul ar fi dorit să aibă acces în reţeaua de date, să extragă informaţii valoroase şi ulterior să ameninţe Tesla că le va face publice dacă gigantul auto nu-i va plăti în schimb o sumă mare de bani.

În loc să coopereze, muncitorul le-a povestit agenților FBI despre tot, iar împreună au organizat înscrierea mai multor apeluri telefonice, dar şi întâlniri în format audio/video, pentru a acumula probe, asta pentru că rusul i-a spus din start angajatului Tesla despre ce vrea să facă.

După ce a fost contactat de FBI pentru a se preda benevol şi i s-a dat de înţeles că autorităţile cunosc despre planurile sale, hackerul a încercat să fugă, deplasându-se pe timp de noapte din Reno, statul Nevada, în Los Angeles, unde a şi fost reținut când a încercat să-şi cumpere un bilet de avion cu o destinație din afara SUA.

Departamentul de justiţie mai notează că pe teritoriul SUA a intrat în ziua de 28 iulie cu un paşaport rusesc şi o viză turistică. Pe angajatul Tesla în cauză l-a contactat şi ambii s-au întâlnit şi fizic de mai multe ori. Ambasada Rusiei este deja la curent cu privire la acest incident și a promis să ofere toată asistența necesară.