NordNews
Avem ce spune

EMA nu planifică momentan adaptarea vaccinurilor contra noii variante SARS-CoV-2 din Africa de Sud

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud, în contextul în care mai multe ţări şi regiuni au stopat sau restrâns numărul curselor aeriene spre şi dinspre Africa australă, scrie digi24.ro.

EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

„Supraveghem cu atenţie varianta B.1.1.529 nou apărută, care prezintă numeroase mutaţii la nivelul proteinei de legare a virusului”, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

„Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (…) pentru a combate această variantă emergentă. Dar dacă se va dovedi că o nouă variantă mutantă evită imunitatea şi se propagă cu rapiditate (…), va deveni pertinent să facem acest lucru”, au declarat reprezentanţii EMA, conform Agerpres.

Belgia a devenit vineri prima ţară europeană care a detectat un caz de infectare cu noua variantă virală.

Comisia Europeană a propus vineri statelor membre în UE să suspende cursele aeriene spre şi dinspre Africa australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante a virusului SARS-CoV-2.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, şi cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnologia bazată pe adenovirusuri.

Compania germană BioNTech a anunţat vineri că aşteaptă să obţină mai multe date despre protecţia oferită de vaccinul său împotriva noii variante sud-africane „în cel mult două săptămâni”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"