NordNews
Avem ce spune

Emmanuel Macron: „Făra rațiune și fără adevar nu există democrație reală”

Mesajele lui Emmanuel Macron la Washigton.
Despre ceea ce a incercat si ceea ce a reusit Emmanuel Macron la Washington se va discuta probabil o vreme. Care au fost coordonatele vizitei? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Contactele lui Macron cu Trump au ramas in perimetrul impresiei unei relatii speciale si privilegiate. Presedintele Frantei joaca rolul interlocutorului occidental favorit al lui Trump, cel care incearca sa-l mentina pe seful executivului american pe linia traditionala de cooperare trans-atlantica.
Miza principala imediata este acordul nuclear cu Iranul. Analisti sint de parere ca Macron crede ca Trump va retrage America din acel acord. Dar, cel putin aparent, presedintele Statelor Unite pare sa ia in considerare varianta Macron de a imbunatati acordul, mentinindu-l.
O victorie este considerat faptul ca Trump nu mai doreste retragerea imediata a fortelor americane din Siria. Pretul platit de Macron pentru a incerca sa smulga aceste concesii este aparența unei relatii foarte apropiate si elogii aduse presedintelui Trump.
O chestiune in care, relativ neasteptat, cei doi par sa aiba ceva mai mult in comun este imigratia. O parte a presei franceze a relatat cu ingrijorare laudele lui Trump si faptul ca el crede ca Macron abordeaza imigratia de pe acelasi premize. Este fals, exista doar anumite similitudini, dar fie si asta ingrijoreaza la Paris. Dar varianta romantata a relatiei Trump – Macron a lasat loc in Congres, cind presedintele Frantei a tinut o alocutiune, unor critici aspre, fie si indirecte, la adresa trumpismului.
El a avertizat impotriva „iluziei nationalismului” si politicienilor care profita de „teama si mînia” oamenilor. El a spus de la tribuna Congresului, parafrazind deviza lui Trump „sa facem lumea mareață din nou”, cerind celor care neaga ca schimbarile de clima sint reale sa-si asume responsabilitatea pentru consecinte. Macron a spus ca lumea civilizata trebuie sa se opuna dictaturilor si sa apere idealurile democratice. „Statele Unite au inventat multilateralismul. Sinteti cei care trebuie sa-l mentina si reinventeze” – s-a adresat presedintelui Frantei membrilor in Congres. „Făra rațiune și fără adevar nu există democrație reala” – a spus Emmanuel Macron.
Cei care cred insa ca Trump se va simti jignit si relatia va avea de suferit se inseala probabil. Strategia liderului francez functioneaza din moment ce Donald Trump a spus, la un moment dat, dînd la o parte un fir de matreață de pe haina lui Macron „Trebuie să-l menținem perfect”.
Sursă: Europa Liberă
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"