NordNews
Avem ce spune

Energocom a deschis a treia licitație pentru procurarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze

Din 22 octombrie 2021 în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu Republica Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 m3, scrie zdg.md

Până acum, Energocom a organizat două licitații privind achiziționarea gazelor naturale, ambele pentru procurarea a câte un milion de metri cubi de gaze naturale.

Astăzi, Energocom invită furnizorii să trimită o oferta pentru a treia licitație, pentru livrarea către R. Moldova a unui milion și jumătate de metri cubi de gaze, cu următoarele caracteristici ca șablon:

Potrivit licitației anunțate astăzi de Energocom, ofertele pentru livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze pot fi depuse până miercuri la amiază, plata integrală va fi făcută în avans către ofertantul selectat, iar acesta trebuie să livreze gazul pe parcursul zile de joi.

Potrivit Hotărârii CSE din 22 octombrie, în scopul standardizării și comparabilității ofertelor, SA „Energocom” va utiliza contractele tip EFET (European Federation of Energy Traders). Prețul înaintat de ofertanți va fi bazat pe prețul zilei următoare de la Bursa de Energie din Olanda TTF (Title Transfer Facility) emis de către publicația specializată Argus sau PEGAS (EEX) și ofertele vor fi cu punct de livrare: punct de interconectare Oleksiivka (UA>MD) și Ungheni (RO>MD).

SA „Energocom” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor câștigătoare.

SA „Energocom” va asigura trasabilitatea tuturor informațiilor și a corespondenței efectuate în procesul de procurare a gazelor naturale, precum și a altor tranzacții efectuate în perioada stării de urgență.

SA „Energocom” va informa grupul de lucru de monitorizare creat prin decizia CSE despre procesul de achiziție, ofertele primite și ofertele selectate.


Energocom a semnat deja două contracte de livrare a câte un milion de metri cubi de gaze naturale

25 octombrie, primul contract: compania poloneză PGNiG. La 25 octombrie curent, reprezentanții Guvernului au anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, acesta fiind primul contract de acest gen. În context, viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a menționat că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte.  Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.

26 octombrie, al doilea contract: compania olandeză Vitol. La 26 octombrie, compania olandeză Vitol a fost desemnată câștigătoarea celei de-a doua licitație anunțată de Energocom privind livrarea a unui milion de metri cubi de gaze naturale.

„Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 26 octombrie, va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova”, a menționat directorul APP Eugeniu Cozonac pentru ZdG.

La 22 octombrie curent, după instituirea stării de urgență în R. Moldova în legătură cu criza de gaze, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis transferarea sumei de 1,7 miliarde de lei către Societatea pe Acțiuni „Energocom” pentru procurarea gazului din alte surse decât de la gigantul rusesc Gazprom.

CSE a avizat compania de stat „Energocom” să încheie cu întreprinderea „Moldovatransgaz” un contract pentru achiziționarea primelor cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziționare a gazelor naturale de către „Moldovatransgaz” de la SA „Energocom” va acoperi cheltuielile operaționale, taxele și impozitele și nu va include profit.

Anunțul a fost făcut în condițiile în care Gazprom a atenționat că va sista de la 1 decembrie 2021 livrările de gaze către R. Moldova, către Moldovagaz, de fapt, dacă aceasta nu-și achită datoriile și nu semnează un nou contract de furnizare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata